Орешарски : Евентуално споразумение с МВФ ще ни отдалечи от еврозоната

Евентуално заемно споразумение с Международния валутен фонд (МВФ) ще ни отдалечи от влизането в еврозоната, заяви днес в Бургас министърът на финансите Пламен Орешарски. Той добави, че ресурсите, които страната ни би получила от фонда, ще се използват в подкрепа на платежния баланс и няма да може да се изразходват.
Освен това, според министъра, споразумение с МВФ ще причисли България към финансово несъстоятелни страни в Европа. Това ще доведе до инвеститорско недоверие и дори до оттегляне на инвестиции. По думите на Орешарски, привържениците на подписването на споразумение се страхуват, че няма да могат да водят добра макроикономическа политика.
Финансовият министър каза, цитиран от БТА, че от наблюденията си за Румъния, Латвия и Унгария смята, че при споразумение с МВФ правителството ни ще трябва да изпълни определени условия – и вероятно част от тях ще са съкращаване в публичния сектор, намаляване на заплатите и съкращаване на публичните разходи. Разбира се, тези параметри ще бъдат предмет на договаряне и ако евентуално се стигне до споразумение, те ще бъдаткоментирани детайлно, допълва Орешарски.
Той каза още, че следващото правителство трябва да установи още по-строг контрол върху разходите до края на годината, за да може да приключи с балансиран бюджет и да подготви „свит” бюджет за 2010 г.

В същото време данните за изпълнението на бюджета, които трябваше да бъдат оповестени вчера, все още не са изнесени.
В средата на юни Орешарски коментира, честраната ни не изпитва нуждада се обърне към МВФ за спешно финансиране, а преди два дни от МВФ заявиха, чеБългария не се е обръщалакъм фондаза заем, който да й помогне да се справи с глобалната финансова криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *