Орешарски иска затягане на бюджета

Заради влошаващите се приходи в бюджета финансовото министерство вече разработва сценарии за допълнително намаляване на разходите. Единият включва замразяване на пенсиите и бюджетните заплати и двойно увеличение на бюджетния буфер. Сега той предвижда 10% от разходите да се задържат и да не се харчат поне до октомври. Ако пенсиите все пак се повишат от 1 юли с планираните 9.7%, всички останали държавни разходи трябва да се орежат с 40%, за да не излезе бюджетът на червено, обясниха източници от финансовото министерство. Най-драматичният сценарий е при срив на приходите да се стигне до орязване и на пенсиите до размерите им от 2007 г.

В първите си реакции и от трите партии в управляващата коалиция отхвърлиха да се стигне до замразяване на пенсиите и се отнесоха скептично към възможността за допълнително свиване на разходите.

„Резултатите от първото тримесечие извеждат като напълно реална необходимостта от по-нататъшно свиване на публичните разходи“, се казва в доклада на финансовия министър, представен на заседанието на правителството миналия четвъртък. В него Пламен Орешарски отчита, че за първите три месеца на годината бюджетните приходи са с 378 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година, а нелихвените разходи и трансфери – със 763 млн. лв. повече. Спрямо плана в бюджет 2009 събраните приходи изостават със 1.150 млрд. лв. Министърът е предупредил, че засега недостигът на средства е в рамките на заложения буфер, но се прогнозира по-неблагоприятно развитие. Изводът е: „Целесъобразно е министрите и ръководителите на централни ведомства да ревизират своите разходни политики и да предложат на Министерството на финансите актуализирани планове за разходите в рамките на финансовата година.“

Според най-оптимистичния сценарий на финансовото министерство данъчните постъпления ще са с малко повече от 2 млрд. лв. под планираните, при най-песимистичния сривът ще е над 6 млрд. Най-сериозен спад се очаква при ДДС – поне с 22%, стана ясно на среща на Националната приходна агенция с Българската стопанска камара във вторник . Един от факторите е трайно намаляващата инфлация, която е 4.9% за март, спрямо същия месец на миналата година.

Трите партии в управляващата коалиция засега не приемат драматично предупрежденията на финансовия министър. Председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев (ДПС) коментира, че и сегашните буфери са достатъчни. Шефът на бюджетната комисия Румен Овчаров (БСП) го подкрепи с изчислението, че в сегашния си размер те могат да устоят на повече от 4.5 млрд. лв. свиване в приходите. Овчаров окачестви доклада на Орешарски като сигнал за внимание, но не и като подкана за конкретни мерки. „Това правителство вече подбра веднъж проектите, които трябва да се финансират, след това направи допълнителна оптимизация с общинските проекти, следващата стъпка е да се орежат и неефективните разходи“, каза той пред „Дневник“. И според Милен Велчев (НДСВ) буферите ще са достатъчни. Неофициално от средите на управляващите обаче коментираха, че голямото орязване на бюджетните разходи ще остане за следващото правителство.

В тази ситуация единственото сигурно е, че заплатите в държавните ведомства няма да бъдат увеличени от средата на годината. През февруари по предложение на Орешарски правителството постави ограничения пред бюджетните възнаграждения, които в сегашната ситуация няма да позволят на министрите да ги увеличат.
Решението за проектите от инвестиционната програма, рекламирана като акцент в антикризисния план „Станишев“, е оставено в ръцете на министрите. Те ще решават при липса на средства дали да орязват еднакво всички проекти, или да довършат едни за сметка на други.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *