Орешарски: Логиченият въпрос е „Кой е придвижил страната в класациите по усвояване на европари?“

Бившият премиер Пламен Орешарски смята, че има заслуга за придвижването на страната ни напред в класациите по усвояване на евросредства. В профила си във фейсбук той отбелязва, че за последните две години България е пета по усвояване на евросредствата, а за деветте години на програмния период – също пета, но отзад напред (24-та от 28 страни-членки).

По думите на Орешарски изводът е очевиден – за първите седем години усвояването на еврофондовете е изоставало и едва от две години темпото е видимо подобрено. За него е логичен въпросът кой е придвижил страната от последните места в класациите по усвояване на европари, които е заемала до 2012-2013 г. до престижното пето място за последните две години. „Отговорът е неудобен за нашата еврокомисарка, тъй като не е правителството, което тя толкова похвали, а едно друго правителство – това на Пламен Орешарски“, пише Орешарски, коментирайки думи на Кристалина Георгиева.

Той припомня, че преди дни българският еврокомисар Кристалина Георгиева посочи правителството от периода 2013-2014 година с основна заслуга за ускоряване на усвояването на евросредствата. Тя го казала индиректно, като се опитвала да похвали настоящото правителство.

Георгиева казала, че страната ни е на пето място по усвояване на евросредствата. После допълнила, че от гледна точка на бюджета се следи усвояването в последните 2 години.

Пламен Орешарски смята, че това е коректно допълнение, защото ако се погледне за целия програмен период 2007-2015 година, България се нарежда на 24-то място по усвояване с 80.5% от 28 държави по данни на ЕК.

По негово мнение, вероятно като гледала точно тази класация преди дни друга еврокомисарка – тази по регионалната политика Корина Крецу, ни посочила като една от страните, които изостават в усвояването и се нуждаят от помощ.

Пламен Орешарски изтъква, че неговото правителство е извело напред страната ни, като това е станало с основната заслуга на всички министри и административните звена, отговорни за реализирането на европрограмите. Разбира се, с принос и на настоящото правителство, затова че продължи същото темпо, а не го забави отново, похвали той управляващите.

Експремиерът предоставя и една справка, според която за около година в периода 2013-14 г. при предходното правителство са изплатени над 2 млрд. лева при около 9,6 милиарда за целия период от 2007 г. до 30.09.2015 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *