Орешарски: Не сме харчили повече през 2008 година

Общият размер на разходите за 2008 година не превишава гласувания размер на разходите от Народното събрание, не сме направили повече разходи и това е крайният резултат.
Това противоречи обаче на пропагандната теза за големите разходи, които са правени 2008 г. , заяви за „Фокус“ бившият финансов министър Пламен Орешарски, който коментира публикувания вчера доклад на Сметната палата за изпълнението на държавния бюджет за 2008 г.

Упорито се опитвах да обясня, че за 2008 г. всички допълнителни разходи, които направихме – 1.2 млрд. лева по решение на парламента и поне още 400-500 млн. лева по решение на Министерски съвет – общо над 1.5 млрд. лева, бяха изразходвани по съответния ред за сметка на неизвършени други разходи по бюджета, тоест реализирани икономии основно по програми на централния републикански бюджет. Това е даже достойнство, а не е минус, каза той.

Близо 700 млн. лева от тези пари са дадени през 2008 г. за коледни добавки на пенсионерите в размер на по 150 лева и за други социални програми, а остатъкът е разпределен в посока регионално развитие, екология и др. По думите на Орешарски трябва да се насърчават инвестициите, в това число и държавните поръчки към фирмите.

На въпрос колко пъти е коригирал бюджет 2008 г., Орешарски заяви, че не ги е броил, но от времето на Белчо Белчев (финансов министър до 1990 г.) бюджетът се управлява по един и същи начин. Ако някой тепърва открива за какво става въпрос, това е негов проблем, каза бившият финансов министър.

Според доклада на Сметната палата през 2008 г. финансовият министър е коригирал 700 пъти бюджета.

Обичайна процедура е да има преразпределение на приходите и всяка година при отчетите се оказва, че е е имало доста преструктурирания на средства, изтъкна бившият финансов министър пред БГНЕС.

Кризата дойде в края на 2008 г. и още през ноември и декември констатирахме по-малко приходи от предвиденото, припомни той.

Относно данните в доклада, че седем общини обаче са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи, бившият финансист №1 в страната обясни, че за някои от общините са отпускани средства във връзка с големи инфраструктури проекти. Сред тези седем общини е и Столична община

Радвам се, че София е харчила повече , коментира Орешарски, който живее в столицата. Той припомни, че за община Пловдив бяха отпуснати с решение на Министерски съвет допълнително средства за приемане на софийския боклук. За община Банско отпуснахме допълнителни средства заради Световното първенство по ски, обясни още той.

Сметната палата всяка година пише в докладите си за текущи корекции в бюджета, като проявява неразбиране за естеството на тези корекции, каза още Орешарски.

Прогнозата на Орешарски е, че спадът на икономиката няма да е 2 %, а вероятно ще се ориентира към 0. Той самият остава скептичен относно антикризисните мерки на правителството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *