Орешарски: Не съм оптимист в очакване доклада на “ Alix Partners „

Имамочаквания, че няма да се стигне до информацията за виновниците за източването на КТБ. Ще бъде предоставен формален технократски доклад.Това каза пред bTV бившият премиер Пламен Орешарски по горещата тема от последните дни, свързана с банката.

Вчера докладът за фалита на Корпоративна търговска банка трябваше да бъде внесен в секретната секция на парламента.

„Не вярвам, че докладът на Alix Partners ще стигне до истината за раздадените необезпечени кредити. В обществото се нагнетява голямо очакване по отношение на доклада за КТБ ибързам да го охладя“, каза още Орешарски. Според него ще видим един технократски доклад, който прави преглед на портфейла на банката и установява необезпечените кредити, които са раздадени.

Той допълни, че докладът е правен от финансисти, които не извършват следствени действия. А и задачата им е друга – да създадат предпоставки тези кредити да бъдат върнати поне частично, смята експремиерът.
По думите му много малко част от тези кредити ще бъдат върнати, а и практиката го показва от поредицата фалирали банки преди години.

„Основните слухове и нелепости за КТБ се говорят за Пеевски – без да е акционер, без да има невърнат нито един лев към КТБ.Пеевски, майка му и свързаните с тях фирми, нямат нито един лев невърнат кредиткъм КТБ и не са предизвикали фалита на банката“, коментира междувременно депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Според него цитираните от Цветан Василев активи, които му е искал Пеевски, не са заложени в КТБ, а били собственост на банкера, прехвърлени през редица фирми.

„Фирмата, изготвила доклада за фалита на КТБ, има интерес да възстановява суми.„Аликс партнърс“ са известни с това в други държави, успяват да проникнат в бази данни на офшорни компании, ресурс, с който българската държава не разполага“, каза пък независимият депутат Георги Кадиев.

Той обаче не очаква от цялата хамалогия около КТБ да се съберат средства, което в крайна сметка е най-важното и прогнозира много ниска събираемост.

По думите муЦветан Василев не е единственият,който се е облагодетелствал и със сигурност има политически лица, които през годините много са се облагодетелствали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *