Орешарски: Няма да има масови фалити на банки

Парламентът е на самостоятелен бюджет и си взима самостоятелно решенията. В рамките на бюджета си са намерили излишък и възможност да си раздадат бонуси. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски пред бТВ по повод решението на депутатите да получат 13-та заплата.

Дебатът е вече как да се разпределят тези средства. Всеки депутат може да си даде парите, които получи, където пожелае, каза министърът в отговор на въпрос дали тези пари могат да бъдат дадени за някаква благотворителна цел като Българската Коледа, например. Дебатът около програмата „ин витро“ в последните седмици има главно политически нюанс, когато средствата за нея са осигурени, посочи Пламен Орешарски.

И не виждам защо трябва да се коментира с цел лично представяне на някои политици. Нямаме основание да мислим, че тези 10 млн лева имат по-голяма ценност от тези 28 млрд, които управлявам, уточни финансистът на държавата. Според него, има предпоставки за запазване на стабилността на страната.

„Трябва да запазим фискалната политика. Имаме сравнително стабилна банкова система, но тепърва ще се изявява финансовата криза. Важното е да осигурим стабилност на малките и средни предприятия, които са затруднени да получат кредити и затова даваме тези 500 млн. на Банката за развитие. Но трябва да има подготвени добри проекти. Ще засилим публичната инвестиционна програма за затруднения в строителния сектор“, посочи Орешарски като част от ангажиментите на правителството. Никога не съм приемал шокова политика по отношение на финансите.

Пример за това е Унгария и се видя какво стана. Все пак фискалната и макроикномическата ни политика е хвалена в Брюксел и критикувана в страната. По повод на това каква най-лоша прогноза би направил, Орешарски цитира свой виден европейски колега, който на въпрос дали има светлина в тунела отговорил с въпрос „питам къде е тунелът?“. Кризата е много дълбока, взимат се различни мерки и не мога да дам категоричен отговор как ще се развият нещата, отбеляза министърът.

Важна е стабилността на фискалната политика, а не да чукаме на врати от вън, категоричен е Орешарски.

Важното е да запазим сегашната политика и да подпомагаме закъсалите, включително и някои домакинства. Според него, не е възможен вариант за масови фалити и затваряне на банки. Освен това сме страна член на ЕС и може да разчитаме и на европейските си партньори, допълни той. След всяка криза е следвала корекция и възход, поне до сега историята показва това. Но ще бъде сложно следващата година – част от гражданите могат да загубят работата си, кредите ще поскъпнат, предупреди Пламен Орешарски.

„Но ние залагаме и на социалните програми“, подчерта министърът. Със сигурност мога да каже, че няма да продължи повишаването на цените на имотите, това се видя и в САЩ и в стара и нова Европа. Стагнацията в цените ще продължи и ще има някакво снижение на цените. България е много малка икономика и е зависима от случващото се в света, подчерта Орешарски. Предприятията които изпитват трудности в момента не е заради липса на средства, а е заради затворения им достъп до пазари, на които до сега са били.

Тази криза може да е по-продължителна. Много ми се иска финансовата криза да е по-кратка, но едва ли ще има прелом през 2009г. Тя ще е по-трудна, аргументира се министърът на финансите. Социалният пакет е 290 млн лева към министъра на МТСП, но той е гъвкав и може да прехвърляме ресурси към различни програми. В хода на дискутиране на бюджета имаше десетина мерки със социална насоченост, които са хубави но не можаха да влязат. Нашият бюджет все пак не е разтегателен. Четвърта година аз нито съм дал допълнително пари за 13-та заплата, нито съм се вмъквал в отделните сектори да не разрешавам това да се случи.

Нашата система е децентрализирана. Ръководителите могат да го решат самостоятелно. В отделни системи може би имат добри икономии особено тези, които са работили на непълен щат и имат икономии от сектор заплати и могат да си го позволят, каза още той. Според Орешарски ще има допълнителни средства за служителите на МВР, но не колкото са очаквали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *