Орешарски: През второто полугодие България е минала през дъното на кризата

Щях да се изкажа за бюджета, ако беше станал дебат. Но дебат не стана. Това е загуба за всички, защото управляващите не биха могли да се хвалят с отсъствие на дебат, а опозицията пропусна възможност. Мисля, че на второто четене вече ще има дебат. Това каза бившият министър на финансите Пламен Орешарски. Според него Бюджет 2010 е доста свит. Той смята, че най-голямата лъжа, свързана с бюджета, е за лошото финансово състояние, в което е оставена държавата и посочи, че резервът от 8 млрд. е най-високият досега, а дългът е най-ниският от 25 години.

Много трудно се дебатира бюджет, който се изменя в движение, заяви Орешарски. Той прогнозира още промени в бюджета до второто четене в парламента.

Според бившия финансов министър през второто полугодие на тази година България е минала през дъното на кризата. Би следвало с бавни стъпки икономиката да се възстанови. За следващата година той е оптимист и прогнозира, че БВП няма да остане на заложеното ниско равнище. По-ниски са цифрите в бюджета, отколкото е реалистичният сценарий, заяви той във връзка с очакваните приходи.

Финанси
Агенция Фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *