Орешарски: Следващият финансов министър ще решава дали да съкращава разходите от бюджета

Следващият министър на финансите ще трябва да реши дали да съкращава разходите от бюджета, заяви настоящият финансов министър Пламен Орешарски.

Въпреки че преди около месец той каза, че ще се мисли за допълнително свиване на разходите, днес Орешарски коментира, че засега се запазват ограниченията от началото на годината.

Замразени остават 10% от планираните разходи. Пламен Орешарски обясни, че не е имал планове да се задържат още 10% и да се харчат 80% от разходите. Финансовият министър тврърди, че не е имал такава идея.

Пламен Орешарски: Обмисляме, следим развитието на ситуацията. Вероятно август или септември пак ще говорим на тези теми. Последните двайсетина години обикновено през август, септември се вземат решения за приключване на годината и по нищо не виждам тази година да е по-различна, в това число и в годината на избори. Изборите обикновено са били през този период-летния. Това, че редица наблюдатели гадаеха за цифри, не означава, че аз съм го казал.

Мисли се за още съкращаване на разходи, но на този етап не сме предприели нищо. Ще ви уведомим, ако предприемем такива стъпки и когато ги предприем.

Според Орешарски, ако сега не започнем да пестим, това не излага на риск бюджета след август, септември. Друг финансов министър през август ще трябва да решава, няма значение кой, това отново е български финансов министър, допълни Пламен Орешарски.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *