Орешарски с втора програма до 2017 година, вдига пенсиите до 1575 лв.

Механизъм, който ще доведе до увеличение на максималните нива на пенсиите до 1575 лв. месечно, е включен в пълната управленска програма на кабинета на Пламен Орешарски.

Плановете на правителството са всяка година минималната работна заплата да нараства с по 30 лв., докато стигне 450 лв. през 2017 г. Което означава максималният осигурителен доход да стане поне 4500 лв., а най-големите пенсии – по 1575 лева. През втората половина на мандата, която започва от 1 януари 2016 г., да бъде въведено семейно подоходно облагане с необлагаем минимум на глава от домакинството, предвиждат още социалните мерки, включени в програмата на кабинета “Орешарски”.

В социалните мерки е включено и намаляване на потребителската такса при посещение на лекар за пенсионерите на 1 лв.

Още до декември 2013 г. правителството и Народното събрание трябва да подготвят пакет от мерки за защита на гражданите от монополните структури на пазара като енергодружествата, топлофикациите и ВиК операторите. Предвижда се да се отнеме правото им да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си по бърза процедура.

Кабинетът е изработил и екшън план, в който е разписал по дати сроковете за изпълнение на всяка от мерките и какви са очакваните ефекти. Срещу повечето от социалните мерки в пакета е отбелязано, че са насочени към изпълнение на исканията на протестите през февруари, които доведоха до падането на правителството на ГЕРБ.

Към юнските протестиращи обаче са предвидени програмни намерения за повече прозрачност в управлението особено при конкурсите за възлагане на обществени поръчки.

Над 150 мерки са предвидени в разчетената до 2017 г. управленска програма на Пламен Орешарски.

Сред тях са и насърчаване на българските производители с приемане на специална стратегия “Произведено в България”. На търговските вериги пък ще бъдат наложени антимонополни регулации, за да дават по-добри условия на българските производители.

Ревизия на управлението на Бойко Борисов предвижда програмата на правителството на Пламен Орешарски. Записано е, че при установени нередности ще се търси отговорност на виновните и те да бъдат санкционирани за допуснатите нарушения. Санкции заплашват и министрите на Орешарски, ако със свое действие или бездействие са възпрепятствали бизнеса или гражданите. Ще бъде въведена и законова възможност за наказание на чиновници, които не са си свършили работата и така са ощетили бизнеса.

Плановете на правителството са до 6 месеца да бъдат закрити всичките незаети 2500 щата в администрацията.

Проверка на всички конкурси за обществени поръчки и ревизия на фирмите, които са ги спечелили, е записано в програмата на правителството на Пламен Орешарски. Задачата вече е спусната и по отделните министерства.

2% от фирмите, регистрирани в България, са печелили 98% от обществените поръчки, е констатирало правителството. Според предварителния анализ подобна статистика дава основания за съмнения, че конкурсите са били нагласявани. Паралелно с проверката на досегашните конкурси ще се движат и промени в закона, които трябва да направят обществените поръчки достъпни и за по-малките компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *