Орешарски: У нас се развива песимистичният сценарий за кризата

В България към момента се развива песимистичният сценарий за финансовата криза, каза във Велико Търново министърът на финансите Пламен Орешарски. По думите му външната търговия на страната се свива много по-бързо от първоначалните очаквания. Експортът е намалял с 27%, а вносът се е свил с 33 на сто.

Стопанската активност се свива също по-бързо спрямо първоначалните очаквания. Това ни притеснява заради съпътстващите процеси, които ще се проявят през следващите месеци, като намаляващи приходи в бюджета и увеличение на безработицата, посочи Орешарски. Той обясни, че това е отражение на доста по-лошото развитие на кризата в страните от стара Европа, където се наблюдава продължаващ процес на влошаване на макроикономическите параметри.

Кризата не възникна у нас и трудно ще бъде сами, с наши мерки, да преодолеем негативното й влияние и да излезем от нея, каза още финансовият министър. Според него предприетите у нас мерките могат да имат само смекчаващи ефекти, но не са решителни по отношение на глобалните тенденции.

В същото време в свой доклад изпълнителните директори на Международния валутен фонд похвалиха българските власти за стабилната им политика, “благодарение на която е изграден стабилен баланс в публичния сектор, включително солидни външни резерви, малък обществен дълг, и значителна сметка по фискалния резерв”. В документа се отбелязва, че има стабилни буфери в банковата система. В документа обаче се прогнозира, че икономическият ръст ще се забави рязко заради кризата в страните-партньори на България, като притоците на капитал ще бъдат скромни.

Дарик радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *