Орешарски: 13 заплата е възможна

13 заплата е възможна, но засега под въпрос. Това каза след днешното правителствено заседание министърът на финансите Пламен Орешарски.

„Ако успеем да наваксаме изоставането в изпълнението на бюджет 2005, вероятно ще има 13 заплата“, каза още Орешарски. Правителството няма да отпуска повече средства за ликвидиране на щетите от наводненията, но „има известен резерв и ако е необходимо, ще се отпускат още средства за ликвидиране на последиците от бедствието“, заяви финансовият министър. По-рано днес министър Емел Етем обяви, че досега за щетите от наводненията правителството е отпуснало 170 млн.лв.

Във връзка с необходимите средства за щетите правителството ще преговаря с МВФ за смекчаване на параметрите по споразумението, засягащи само тези средства, съобщи Пламен Орешарски. Той определи щетите като „форстмажор, заради който ние ще се опитаме да преговаряме за смекчаване на параметрите с Фонда“. За преодоляване на изоставането в изпълнение на бюджета МС е решил до края на 2005 г. да не се разглеждат нови искания от министерства за допълнителни средства, а министрите да потърсят резерви в своите ведомства за изпълнение на бюджет 2005.

До 19 септември в МФ трябва да постъпят докладите на министрите, а „министърът на финансите е задължен при следващата информация за изпълнение на бюджета да обобщи разчетите и да предложи нови мерки, ако така направените разчети не дават решение на въпроса с изпълнението на бюджета“, каза Пламен Орешарски и се пошегува „Да, помолих ги да потърсят 1 милиард! Това в кръга на шегата. Не очаквам да разкрият толкова резерви, затова направихме уговорката, че след като видим техните разчети, ще предприемем нови мерки“. Той призна, че разчита и на това, че по някои проекти се бави усвояването на средствата, което ще даде възможност за освобождаване на част от ресурса, предварително планиран в рамките на бюджет 2005.

Търсенето на резерви не поставя под въпрос съставянето на бюджет 2006, каза още финансовият министър и заяви, че се работи за един балансиран бюджет 2006, като „известна гъвкавост е необходима, както това казаха Етем и г-жа Кунева“, коментира Орешарски. В изложението си преди него министърът на европейската интеграция Кунева призова, ако министерствата установят забавяне в изпълнението на проекти по програма ФАР заради все още неполучени средства от Брюксел, това финансиране да се поеме временно от бюджета. Което ще осигури задължителното приключване в срок на тези проекти. Това е едно от изискванията на ЕК към България, подчерта Кунева. Тя съобщи, че при срещите си с политическите кабинети и ключовите експерти по евроинтеграция във всички министерства е установила, че екипите са добре запознати с всичко, което трябва да направят до края на 2005 г. във връзка с изпълнение на всички изисквания към България в процеса на подготовка на присъединяването към ЕС.

Ще настоявам за следващата година да бъде учреден фонд от 30 до 50 млн.лв. – към МТСП или МЗ – от който да се осигурява лечението на бедните хора в неравностойно социално положение, каза министър Гайдарски. Той уточни, че става въпрос само за най-бедните, които нямат възможност да плащат здравните си осигуровки. Информацията е на БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *