Оръжия срещу пирати и терористи показват на „Хемус 2010“

Кораби и подводници, които защитават бреговата ивица от пирати и контрабандисти, ще демонстрират водещи европейски компании на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус“, която ще се проведе от 26 до 29 май 2010 г. в Международен панаир Пловдив. Сред новостите са също снаряжения за обезвреждане на взривни устройства и предотвратяване на терористични актове. Фирми от 9 държави се представят на 9-ото издание на изложението, което се организира от панаира и фондация „Хемус’95“.
Посетителите ще могат да видят многоцелевата фрегата „Акитен“ на френската корабостроителна компания DCNS, чиято премиера бе на 4 май в присъствието на президента на Франция Никола Саркози. Фирмата ще покажеподводница за крайбрежни зони, комбинираща високи технологии и СТЕЛТ форма, и нови кораби за крайбрежно наблюдение, борба с пиратството, тероризма и наркотрафика, защита на риболова и околната среда.
„Саджем“, която е №1 в Европа и на трето място в отбранителната индустрия в света, идва на „Хемус 2010“ със своите най-нови разработки в областта на авиацията и сухопътните войски. На щанда й ще бъдат експонирани модернизирани хеликоптери Ми 17, Ми 24, Кугар и Пантер, а също – системи за авио-разузнаване, базирани на безпилотни самолети, които се използват от специалните сили на Канада, Холандия и Франция в Афганистан. Ще бъдат демонстрирани и технологиите, използвани за защита на външните граници на Европейския съюз.
Българската фирма „Електрон прогрес“ е подготвила цяла гама от уреди за защита от взривни устройства. Системата „Комета“ е изцяло български интелектуален продукт, предпазващ от бомбени атентати като заглушава и наблюдава терена. Тя може да работи дори от бордовата мрежа на автомобил. Същата компания е разработила и стационарна система за противодействие на заплахи от бомби с дистанционно задействане от радио или GSM в сгради. За защита от мини и бомби, активирани от разстояние, е и преносимият радиосмутител.
Най-ефикасното средство за обезвреждане на нападатели от разстояние – електропреносното оръжие „Тейзър“, изработено в САЩ, ще покаже „АйЕсДи-България“. Новости е подготвил и германският концерн EADS, работещ в областта на космическите и отбранителни технологии. Експозицията на „Диел Дифенс холдинг“ – Германиявключвамодерни съоръжения за авиацията.
Устройство, с което обикновени карабини и автомати стават нощни снайпери,е изненадата на „Оптикс“. На нейния щанд ще бъдат изложени и авиаторски очила за нощно виждане, а също – термовизионни мерници. Компанията вече работи по проекта „Синя граница“ за въвеждане на система за наблюдение на бреговата ивица на Черно море, която да осигури защита от пиратски нападения, терористични актове, незаконен риболов, контрабанда на стоки, наблюдение на трафика, спасяване на хора и плавателни съдове, предотвратяване на разливи на петролни продукти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *