Орязаха отпуска на държавните служители

Отпуските на държавните служители са отрязани с близо 40% и те ще могат да ползват по 20 дни годишно.
Това е станало ясно при изготвянето на графици за отпуските си през тази година, съобщи „Класа“. По закон разчетите трябва да са готови до 31 март.
Вместо да ползват 20 дни отпуск плюс допълнителен до 15 дни и компенсации за извънредно положен труд, чиновниците на държавна работа ще ползват 20-те дни задължителен отпуск .

„Има брожение в държавната администрация“, каза пред „Класа“ Снежана Димитрова, председател на Професионалното обединение на чиновниците. Промяната, с която се режат привилегиите, е публикувана в бр. 58 на Държавен вестник от ноември миналата година и отразява изменение на Закона за държавния служител, гласуван от парламента през юни 2010 г.
Тогава депутатите приеха, че държавните служители няма да ползват допълнителен отпуск в размер до 15 дни съобразно длъжността, която заемат. И така ликвидираха въпроса с многото отпуск, който се натрупва по време на държавната служба.

От привилегиите на държавните служители е на път да отпадне и правото им да вземат до 12 дни компенсация за допълнително положен труд. В някои министерства компенсацията е сведена до 1 -2 дни.Според Димитрова се обезсмисля Законът за държавния служител, защото на тези хора статутът им на практика се приравнява с тези на трудов договор.
„За разлика от втората група, която може да сключва колективни трудови договори и да си договоря по-добри условия, държавните служители не могат да правят това“, напомни тя.
В понеделник бе постигната договореност за промяна в Кодекса на труда по спорния казус с отпуските, като се предвижда отпускът за миналата година да се ползва до края на 2012 г. Бе поставен и краен за графика за отпуските, което ще засегне и държавните служители.
Промените обаче няма да засегнат полицаите, военните и служителите на ДАНС, чиито отпуски се регламентират със специализирани закони и се оказаха пощадени.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *