Орязаха храната на пациентите в Разградската болница; пет отделения в отпуск заради икономии

© Снимка:  Марина Бенова
Бележка, залепена на вратата на Родилно отделение.

 
 

 

 

Многопрофилната болница „Свети Иван Рилски” в Разград спря осигуряването на ежедневна храна за повечето си пациенти след намаляването с ¼ на бюджета й за август в сравнение с миналата година. С цел икономии през целия месец пет отделения в лечебното заведение са затворени и персоналът им е разпуснат в платен отпуск. Грижата за пациентите им обезпечават останалите болнични звена.
По едно кисело мляко и три тестени закуски дневно в момента получават туберкулозно болните, психично болните и социално слабите пациенти. В Детското отделение се осигурява по кофичка кисело мляко на дете на ден.
Спирането на храната в останалите болнични отделения се очаква да донесе около 20 000 лв икономии, каза председателят на съвета директорите на Разградската болница д-р Румен Русанов: „Това е мярка, която позволява през октомври месец (тогава ще бъдат изплатени тези суми) да може в пълен размер да се дадат работните заплати на персонала. Доколкото знам храната не е калкулирана в стойността на клиничната пътека и реално досега тези суми, които сме харчили за изхранване на пациентите, са да го кажем от доходите на персонала.“
Другите мерки, предприети с цел икономии, касаят намаляването на обема на приема на болни през август. В отпуск до 1-ви септември са 5 отделения: „Гастроентерологично, кожно, очно, ушно, физиотерапията с отделението за долекуване като имаме лекари на разположение. Не е спирала работата на болницата, не само в спешен, но и в планов порядък. От първи септември възстановяваме работата на всички отделения докато се дадат прогнозните цифри за заплащане по клинични пътеки от Министерството,“ каза още д-р Русанов. 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *