Освобождават от данък и санирани жилища с европари

Програмата обхваща 36 града в страната, а санирането ще струва на хората между 3000 и 5000 лв. В проекта е включен и 100% от разходите на проджект мениджмънт за енергийно обследване на сградите.
Досега от тази възможност можеха да се възползват хората, които са санирали жилищата си и докажат това със съответен сертификат. Той се издава след енергиен одит на сградата и освобождава собствениците от данък „сгради“ за срок от три до десет години според степента на енергийната ефективност и включването на възобновяеми енергийни източници в енергопотреблението на сградата. Това предвиждаха промени в Закона за местните данъци и такси, които са в сила от 2008 година. Става дума за сгради, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г., и получили сертификат от съответния енергиен клас, издаден по реда на Закона за енергийна ефективност.
Санирането на трите столични сгради е по линия на съвместната програмата на министерството, ПРООН и районната администрация, която е изпълнител на европейския проект „Стакато“. Освен санирането, по проекта „Стакато“ е изградена за жилищните сгради соларна система за подгряване на водата за битови нужди.С тези три сгради общият брой на обновените многофамилни жилища по линия на ПРООН и на МРРБ е 30, съобщи министър Павлова. Остава да бъдат довършени още 21 сгради.
Обновяването на трите сгради струва 615 000 лева, от които 134 000 лева са платени от собствениците. Средната сума, която е платил собственик на апартамент за санирането, е 2800 лева. Очакваните ефекти след санирането са средно с 60 на сто да бъде намален разходът на енергия за осигуряване на топла вода и с толкова да се редуцира енергопотреблението за отопление и охлаждане на сградата. Намалението на емисиите парникови газове ще е със 143 тона годишно общо за трите сгради. По проекта са инсталирани 44 слънчеви колектори на покривите на трите сгради. Когато няма достатъчно слънчева топлина, водата се подгрява автоматизирано от столичната „Топлофикация“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *