Осем банки готови да финансират магистрала „Тракия“

Осем големи международни банки са готови да финансират доизграждането на магистрала „Тракия“, което бе дадено на концесия на португалско-българския консорциум „Магистрала Тракия“ и в сряда бе подписан втория анекс по договора. Това съобщи в неделя министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов пред БНР.

В следващите 120 дни, броени от датата на парафирането на допълнителното споразумение – 16 януари 2007 г., концесионерът трябва да договори с тях осигуряването на 590 млн. евро, ако не иска да бъде развалена концесията, припомни Гагаузов, предава Medipool.

Според него португалското участие във финансирането няма да е повече от порядъка на около 10-15 процента. „Нямаме ограничения за това кои ще бъдат банките, а при какви условия те ще отпуснат съответния кредит“, каза той. По думите му най-вероятно средствата ще се отпуснат от една или две от големите международни банки.

До края на 2009 г. ще бъде изградена връзката Стара Загора-Карнобат от магистрала Тракия, а до началото на 2011 г. трябва да бъде довършен и целият аутобан, допълни Гагаузов.

Ден по-рано пред Дарик радио регионалният министър обясни, че в анекса е предвидена възможност при липсата на достатъчен трафик по магистралата, държавата да отпусне като кредит не повече от 10 милиона евро годишно, които след това концесионерът трябва да върне на държавата заедно с лихвите.

Според Гагаузов обаче надали ще се стигне до такава опция, но възможността била предвидена за пред финансовите институции, „за да се види, че ако концесионерът изпадне в такова положение, той ще може да си връща кредитите на банките“.

Такса за ползването на магистралата ще се въведе не по-рано от януари 2010 г. и за пътуването от София до Бургас ще струва около 10 лв., което било по-евтино няколко пъти в сравнение с о станалите европейски страни.

Само държавата може да реши дали да се повиши магистралната такса, обясни Гагаузов. „А ако някога – след 2, 3 или 5 години тогавашното, българско правителство реши, че може да вдигне таксата, най-вероятно тя ще се акумулира в самата държава, а не в концесионера“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *