Осем са кандидатите за придобиване на ЧЕЗ в България

Ден след като новината за продажбата на целия бизнес от страна на ЧЕЗ набра скорост вече се спрягат и кандидатите за придобиване на активите на компанията.

Павел Цирани от борда на директорите на ЧЕЗ коментира на 20 април пред агенция Ройтерс, че още не са започнали разговори с новото правителство на страната и не е определен график за продажба.

Осем са подадените оферти за бизнеса на ЧЕЗ България, съобщава от своя страна в. 24 часа. Някои от офертите са за всички активи на дружеството – разпределението и снабдяването с ток и ТЕЦ „Варна“.

Шест от офертите са от български инвеститори. Единият от кандидатите е Николай Вълканов, председател на УС „Минстрой холдинг“. Оферти са подали и собствениците на „Приста ойл“ братята Пламен и Атанас  Бобокови, търговецът на ток Валентин Христов с фирмата му „Фючърс енерджи“.
Доскоро името на ТЕЦ „Бобов дол“ само се споменаваше като евентуален купувач, но се оказа, че е подадена и оферта и от централата, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

Сред чуждите фирми са чешката „Енерго Про“, която захранва с електроенергия Североизточна България и е собственик на няколко водноелектрически централи (ВЕЦ).

Другият очакван чужд инвеститор е румънската „Електрика“. Въпреки че за нея се казваше, че може да се откаже, в последния момент тя е подала предложение.

Двама са кандидатите, подали оферти само за ТЕЦ „Варна“, но според изданието те не били толкова известни.

От конкурса са отпаднали английски фонд и турска фирма, тъй като не отговаряли на зададените параметри.
След преглед на документите вероятно ще бъде изготвена шорт листа, която на практика ще отсее компаниите, информира 3e-news.net . След това с тях ще бъдат проведени преговори за активите.

Експерти припомниха за 3e-news, че за сделката ще е изключително важно решението на антимонополните органи, становище на регулатори и ангажиментите за инвестиции в мрежата. Има и редица по-малки изисквания на пръв поглед, но те може да се окажат много важни.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *