Осем технологии, които могат да променят бизнеса

Goldman Sachs представи технологиите, които според тях имат потенциала да преобразят пазарите и ще привлекат вниманието на инвеститорите през следващите години. Банката се фокусира върху осем теми, било то чрез продукт или бизнес иновация, които ще трансформират своите пазари или ще създадат нови ниши, които да предложат ръст, генериран от макроикономическата среда, както и ще добавят стойност на акционерите.

Това са електронните цигари, раковата имунотерапия, LED осветлението, алтернативният капитал, двигатели на природен газ, софтуерно дефинираните мрежи (SDN), триизмерното принтиране и големите информационни масиви (известни и като Big Data).

1. Електронните цигари – разполагат с потенциала да трансформират напълно цигарената индустрия. Представете си продукт, който е 99% по-малко вреден от обикновените цигари и същевременно симулира същия ефект за потребителя. Прогнозата на Goldman Sachs е, че те ще достигнат до 10% от приходите на цялата цигарена индустрия и 15% от печалбата през 2020 г.

2.Ракова имунотерапия – тя се превърна в основна новина във фармацевтиката, като предоставя много добри резултати и преодоляване на едни от най-трудно лечимите ракови заболявания. Първоначалните изчисления на банката са, че този пазар ще достигне 10-15 млрд. долара през 2025 г., като постепенно ще започне да се използва още в началните стадии на заболяванията.
3.LED осветление – светлинните диоди преминават през няколко цикъла на усвояване, първоначално бяха въведени при смарфтоните, след това при телевизорите. Следващата фаза LED ще навлезе на пазара за осветление като цяло. Проникването им ще достигне 60% до 2020 г., прогнозират от Goldman Sachs.
4. Алтернативният капитал – пенсионните фондове и други традиционни инвеститори ще търсят все повече възможности да диверсифицират риска си. Това ще доведе до развитие на пазара на облигации, които се издават при застраховане на бедствия и аварии (т.нар. CAT bonds) и са с висок доход.
5. Двигатели на природен газ – Goldman Sachs прогнозира, че тази технология ще има силен растеж и дългосрочно проникване на пазара. Използването на природен газ в двигателите все още е в ранните етапи на развитие, но има потенциал заради бързото разпространение на синьото гориво, както и понижаващата му се цена.
6. Софтуерно дефинираните мрежи (SDN) – идеята им е да преоткрият мрежовото свързване в ерата на облачните технологии, което в момента се изгражда около интегрирани хардуерно и софтуерни „кутии“ с ръчна настройка. SDN цели да се разчупи този модел чрез създаване на единни платформи, които да отворят място за нови компании в този бизнес.
7.Триизмерното принтиране – сравнено с традиционното производство и създаване на прототипи, 3D принтирането предлага високо ниво на промени в движение и изработване по поръчка, ниски разходи за сложни дизайни и евтино разпространение на резервни части. Тази индустрия отчита годишен ръст от 20%, който се очаква да се засили през следващите години и има потенциал да достигне 30 млрд. долара.
8. Големите информационни масиви (Big Data) – нужни са нови технологии, които да обработват по-ефикасно бързо увеличаващия се поток от данни, които се извличат през интернет, смартфони и др. Goldman Sachs прогнозира, че решения като Hadoop, NoSQL и др. ще разчупят сегашния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *