Осигурителните прагове се качват с 5.6%

Работодателите и синдикатите се договориха в 30 бранша минималните осигурителни прагове да нараснат средно с 5.6% спрямо тази година. В останалите 44 сектора не беше постигнато съгласие и министерството на труда служебно ще определи с колко да се вдигнат праговете. За пръв път синдикатите и работодателите се договарят за толкова малко отрасли, отбелязва „Дневник“.

Средният процент на нарастване на в 30-те бранша (5.6%) да се приложи и към останалите 44, настояват синдикатите. Работодателските организации обаче искат да се приложи методиката от миналата година, при която увеличението да е равно на процента прогнозна инфлация, който за 2011 г. е 3.7%.

Аргументите на работодателските организации са свързани основно с факта, че по-високият процент – 5.6 на сто, се дължи на драстичното увеличение в няколко сектора, докато в масовия случай договореностите се движат между 0 и 2 процента.

Секторите с най-висок ръст на договорено увеличение са и тези със сериозен дял на т.нар. „сив сектор“, а именно туризъм (12.5%), производство на хартия (9.7%) и текстил и облекло (7%). Тези сериозни увеличения се дължат преди всичко на желанието на работодателите да се противопоставят на сивия сектор в съответните браншове.

Междувременно стана ясно, че проектът на бюджет за следващата година залага замразяване на доходите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *