Основните индекси в Ню Йорк завършиха с повишения

Повечето от инвеститорите просто следваха възходящия тренд, подпомогнати от добрите данни за потребителското доверие в икономиката на САЩ, публикувани от Мичиганския университет.
 
Така основните индекси в Ню Йорк завършиха шеста поредна седмица с повишения. Вчера Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.19%, до 13 275 пункта, като приключи седмицата с ръст от 0.5%.
Широкият S&P 500 нарасна в петък също с 0.19%, до 1 418 пункта, воден от акциите на технологичните и индустриалните компании, които след данните на Мичиганския университет имат по-добри перспективи за продажби в САЩ. За седмицата S&P 500 се повиши с 0.9%.
Технологичният Nasdaq Composite скочи вчера с 0.46%, до 3 077 пункта, отбелязвайки седмичен ръст от 1.8%.
В летния сезон много от играчите на фондовите пазари са в почивка и обемите на търговията са ограничени. Това кара останалите инвеститори да са предпазливи, но като цяло позитивните нагласи преобладават. В Ню Йорк властва вярата, че докато Европа потъва, а Китай е на път да се приземи тежко след десетилетие на небивал растеж, икономиката на САЩ расте и ще расте.
Освен това надеждите за трети кръг от количествени улеснения от Фед остават силни и карат инвеститорите да реагират положително дори на негативните новини. Реално въвеждането на QE3 е твърде малко вероятно, поне преди президентските избори на 6 ноември.
Оптимизмът на инвеститорите обаче със сигурност ще бъде попарен в края на годината, когато престават да действат както данъчните облекчения въведени за богатите американци от Буш, така и програмите за подпомагане на бедните американци прилагани от Обама. Твърде вероятно е едновременното спиране на данъчните облекчения да доведе икономиката на САЩ до рецесия.
На валутните пазари ситуацията също е по лятно спокойна. Доларът поевтиня с 0.4% през тази седмица, до 1.2319 евро, въпреки че регистрира слабо повишение в петък. Другата основна резервна валута, йената отстъпваше през всеки от изминалите 5 дни срещу американските пари, губейки общо 1.6%, до 79.56 USD/JPY.
Нарастването на апетита за риск е видимо и в последния доклад на CFTC. От комисията за търговия с фючърси и деривативи отчетоха спад на обема нетните дълги спекулативни позиции върху щатската валута до 8.92 млрд. долара през седмицата до 14 август. В същото време броят на нетните къси позиции по кроса с еврото е нараснал леко до 137 810 контракта, от 131 711 контракта през предходния отчетен период. Но тези нива са много по-ниски от пиковите стойности достигнати през юни.
И докато залозите срещу единната валута леко се увеличават, това става и с дългите позиции по кросовете на американските пари с австралийския и канадския долари. От тук е видно, че инвеститорите залагат на поскъпване на суровините и засега тези очаквания се оправдават.
След като полицията откри огън срещу протестиращи миньори в Южна Африка и изби 34 души, златото и платината поскъпнаха. Цената на жълтия метал се повиши в петък до 1 619 долара за тройунция, но въпреки това намаля през седмицата с 0.2%. Платината поскъпна с 3.7% в петък и с 3.9% през седмицата, до 605 долара за тройунция с доставка през септември.
Цената на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември се повиши с 0.64% в петък, до 96.01 долара за барел. На седмична база черното злато поскъпна с 3.4%. Основната причина за това е нарастващото напрежение в Близкия изток, където Израел се готви да удари ядрените обекти на Иран.
Цената на пшеницата със септемврийска доставка също продължава да расте и вчера се покачи в Чикаго с 1.45%, до 323.8 долара за тон.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *