Основните храни запазват борсовите си цени, търгуват се главно горива

Основните храни запазиха цените си през миналата седмица, както на Софийската стокова борса (ССБ), така и на международните борси. Засега принципната очакванатенденция през периода януари-март за покачването им (поради изчерпване на запаси, складови разходи и т.н.) тази година е слабо изразена, главно заради твърде високата реколта от зърно през миналата година, но също и донякъде поради световната икономическа криза.
Оферта за продажба на сравнително голямо количество пшеница на ССБ при цена от 250 лв./т* не срещна предложения за покупка, вероятно защото цената е с около 12% по-висока от средноевропейската.
Подобно е положението и при борсовите оферти у нас за маслодаен слънчоглед. След като през втората седмица на февруари беше изтъргувано малко количество слънчоглед при цена от 440 лв./т, миналата седмица предложението за покупка (незабавна доставка) беше при цена от 420 лв./т, но офертата „продава” за малко количество, доставка през март, стигна 470 лв./т. Поради разминаването в ценовите оферти с над 10%, до сделки не се стигна.
Според пазарни наблюдатели, и през март едва ли ще се сключат у нас сделки за слънчоглед на цена над 440 лв./т, особено като се има предвид, че през последните месеци средноевропейската цена е под и малко над 400 лв./т, а запасите от маслодаен слънчоглед в Европа продължават да са големи.
През миналата седмица на ССБ бяха сключени сделки на едро главно за горива, при цени от: за бензин А95 Н – 1445-1470 лв./1000 л; за бензин А98 Н – 1600 лв./1000 л; за дизелово гориво – 1348-1420 лв./1000 л; за нафта за отопление – 1488 лв./1000 л.
Към тази сутрин актуалните котировки (преизчислени в лева) в Будапеща на пшеницата са 221 лв./т, на царевицата – 189 лв./т, а на маслодайния слънчоглед – 423 лв./т. На борсата в Чикаго към тази сутрин цената на пшеницата е 191 долара/т, а на царевицата – 139 долара/т.
Суровото слънчогледово олио в Ротердам продължава със сравнително малките колебания в цената си, започнали в началото на годината, като през миналата седмица отбеляза спад от 20 долара/т до 810 долара/т (през втората седмица на февруари имаше повишение от 30 долара/т).
Единствено цената на захарта на борсата в Лондон през последните седмици бележи слаб, но стабилен тренд нагоре и към тази сутрин е 394 евро/т (увеличение от 7 евро/т за седмица).

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *