Основният лихвен процент в САЩ остава

Основният лихвен процент в САЩ остава 2%, заради продължаващите проблеми на пазара на жилищни имоти и спадащото потребителско доверие, реши Федералният резерв (Фед) на 25 юни, съобщи БиБиСи.
Решението не изненада никого, предвид факта, че през последните седмици и месеци Фед отчаяно се опитва да балансира между нарастващите цени на суровините и стоките, и забавянето в ръста на американската икономика. Потребителското доверие в САЩ е на най-ниското си ниво за последните 16 години, а според данни от април, цените на жилищните имоти са с близо 20% по-ниски в сравнение с година по-рано.
За първи път за последните 10 месеца Федералният резерв оставя основната лихва непроменена, поради опасенията, че каквато и да е промяна – нагоре или надолу – ще се отрази или на ръста на икономиката или на инфлацията. Преди това лихвата бе понижавана на няколко пъти от миналия септември насам – от 5,5% на сегашните 2 на сто.
В официално изявление по повод решението от 25 юни, председателят на Федералния резерв, Бен Бернанке, каза, че той и колегите му в борда на директорите са взели предвид най-вече страховете от рецесия и от нарастващ инфлационен натиск. Шефовете на централната банка на САЩ смятат, че опасността от изпадане в рецесия е „намаляла в известна степен“, но остава рискът от висока инфлация, породен от проинфлационните очаквания на бизнеса и населението.
Анализатори вече бързат да прогнозират, че следващата стъпка на Федералния резерв ще е да повиши леко основната лихва, за да се опита да се пребори с растящата инфлация. „В даден момент Фед трябва да започне да повишава лихвата, ако иска да се справи с инфлацията, която е много по-рискова от евентуална рецесия“, смята Мат Кинг, експерт в консултантската фирма Bell Investment Advisors.
Някои икономисти обаче са против покачване на основната лихва, което според тях би могло да доведе до влошаване на икономическото развитие, заради кризата на кредитния и имотния пазари. Доминик Строс-Кан – генералният директор на Международния валутен фонд, наскоро коментира ситуацията, като каза, че американските централни банкери са хванати в капан между „огън и лед“.
Що се отнася до пазара на жилищни имоти в САЩ, спадът на цените там е най-скоростният от 2000 г. насам, става ясно от публикувания на 24 юни индекс Case-Schiller. Това се отразява изключително негативно не само на търговците на недвижими имоти и на собственици на домове, но и на строителния сектор.
Последните данни за потребителското доверие в САЩ също не дават повод за оптимизъм. Нарастващите цени на храните и горивата, както и страхът от забавяне на икономическото развитие, в комбинация с растяща безработица и намаляваща покупателна способност, накараха американските домакинства да очакват още по-сериозно влошаване на ситуацията през следващите шест месеца.
В опит да успокои бизнеса и потребителите, Федералният резерв заяви на 25 юни, че най-новите данни „свидетелстват, че общата икономическа активност продължава да се разширява, което отчасти се дължи на стабилизиране на потреблението на домакинствата“. В същото време пазарът на труда продължава да показва признаци на влошаване, а финансовите пазари „остават под значителен натиск“, отбелязват шефовете на централната банка на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *