Оставката на Лъчезар Иванов е бутафорен морал

В сряда за няколко часа изглеждаше, че в България нещо се е променило и има някакви, макар и плахи, и закъснели наченки на гражданско общество. Зам.-шефът на парламента, шеф на здравната комисия и шеф на столичната организация на ГЕРБ Лъчезар Иванов подаде оставка от два от трите поста, след като медиите оповестиха, че е оказал натиск върху телевизия да не излъчва репортаж за охолния живот на негов приятел митничар. Часове след това обаче се оказа, че става дума не за гражданско общество, а за пародия на такова. Премиерът Бойко Борисов се похвали, че телевизията е излъчила репортажа, заедно с частта с обаждането на Иванов, с личното премиерско благоволение.
„Самият журналист ме информира за този натиск и аз го помолих в своя репортаж изрично да напише и да каже, че г-н Иванов се е опитал да окаже натиск. Не само няма натиск върху медията, точно обратното – имат санкцията от моя страна, от най-висшата инстанция на партията и на правителството – да пуснат този материал. Нека и останалите да действат като мен и държавата ще изглежда по различен начин“, каза Бойко Борисов в Челопечене. Също оттам нареди на Иванов да подаде оставка и като шеф на здравната комисия.
И като по сигнал цялото ръководство започна да упражнява
 
любимия на ГЕРБ пиар похват – да превръща дефекта в ефект
 
Решението на Иванов да подаде оставка бе обявено за достоен ход, пръв и единствен в новата ни история; предните не правеха така и първо чакаха и се размотаваха с месеци, докато висшето партийно и държавно ръководство се опитва да замаже скандала; а самият Иванов е добър и грижовен човек, само да кажеш, че те боли глава, и започва да върти телефони в опит да ти помогне (зам.-шефът на ПГ Красимир Велчев пред БНТ вчера).
За едно и също ли говорим? За същия Лъчезар Иванов, обвинен от жена си и дъщеря си в побой? За шефа на здравната комисия, който не спря опитите да задължи цялото население да се осигурява в частните здравни фондове и накара със закон всички здравноосигурени да си вадят европейски здравни карти, ако искат да пътуват в ЕС? За шефа на здравната комисия, който отиде в САЩ на разноски на частна фирма и чието име е забъркано и в скандала с лобистката поправка за рекламата с наркотици? Когото Сметната палата уличи в недекларирани доходи и чисто нова къща в Банкя, за които не успя да даде смислено обяснение как е придобил? За зам.-шефа на парламента, който е приятел на митничари с палати и съпруги, назначени пак от него в подопечната му комисия? За управника, когото шефът на митниците обвини, че е лобирал за назначения? И всичко това е излязло в публичното пространство само за година, т.е. можем единствено да гадаем колко от цялостната дейност на Иванов е останала неизвестна за широката публика.
Затова изобщо не става дума за достойна постъпка от качествено нов вид, а за
 
паническо спасяване от огромен скандал
 
в последния момент. Ако ГЕРБ претендират за нов морал, Иванов трябваше да „подаде“ оставка още преди 6 месеца, след като се разбра, че се е разходил до Америка на разноски на „Остеотек“. Вместо това Борисов обяви, че историята се разследва от ДАНС, след което нищо повече не се чу, а единствената поука, която Иванов си извади, беше, че колкото по-високо си в държавното управление, толкова по-безнаказан оставаш. И продължи да управлява, както той си знае, а
 
ГЕРБ инкасираха негатив след негатив
 
Партията може да твърди, че е различна от „предишните“, ако Иванов не е единственият, пернат през ръцете, и то след серия скандали. Забърканите в наркопоправката Светлин Танчев и Пламен Цеков си стоят кротко в парламента, противно на твърденията на Борисов, че маха дори само при съмнение за злоупотреби. Искра Фидосова беше намесена в лобистки текст, касаещ нотариусите, но пак нищо не й се случи. Министър Росен Плевнелиев излезе сух от историята с „Алея Първа“ във Варна. Нона Караджова и Евдокия Манева – от скандала с ГМО. Самият Иванов остава депутат и член на ГЕРБ. Е, имаше и отстранени, като здравният министър Божидар Нанев и шефката на здравната каса Жени Начева. На тях пък прокуратурата им повдигна такива обвинения за престъпления, че на финала пак съдът ще се окаже крив, че не е открил нарушение на който и да било закон.
И за капак премиерът обяви, че репортаж, уличаващ висш кадър на ГЕРБ, е излъчен благодарение на санкцията на най-висшата правителствена и партийна инстанция, а именно – лично неговата. Дали е така, можем само да гадаем. Ако е така, това не е нещо ново и различно, а просто повтаряне на минало, което дори не е забравено.

Янина Здравкова, в-к „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *