Оставят на длъжниците поне 380 лв. на месец.

Длъжниците ще получават поне по 380 лв. от месечното си възнаграждение, колкото става минималната заплата от 1 юли. Съдебните изпълнители няма да могат принудително да взимат заплати и пенсии на длъжниците, които са под минималното възнаграждение.

Това гласят промени в Гражданския процесуален кодекс, които са подготвени от Министерството на правосъдието. Ако след удържане на данъците и осигуровките длъжник получава доход в размер от минималната заплата до 600 лв. на месец, съдебните изпълнители ще могат да му удържат една трета от горницата над 380 лв., ако е без деца, и 25%, ако има деца, които издържа, гласят промените.

Новите правила, с които на длъжниците се гарантира доход в размер на минималната заплата, ще важат и когато възнагражденията или пенсиите се изплащат по банков път, гласят промените в ГПК. В момента практиката е съдебният изпълнител да блокира всички банкови сметки на длъжника.

Ако човек иска да изтегли дори частта от заплатата си, която по закон не може да му бъде отнета, трябва да поиска от съдебния изпълнител да изпрати писмо до банката, с което да вдигне запора върху тази сума.

С промените ще се даде право банките да дават на длъжниците поне по 380 лв. на месец, ако се вижда, че парите, които постъпват по сметките им, са от заплата или пенсия. Това ще гарантира на длъжниците минимален доход, с който да покриват текущите си нужди, което значително ще облекчи живота на хората, които са изпаднали във финансово затруднение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *