Осъдиха бивш конгресмен в САЩ за корупция

Бивш американски конгресмен, в чийто фризер бяха открити 90 000 долара, бе осъден на 13 години затвор за вземане на подкупи и пране на пари, съобщи БТА, цитирайки Би Би Си.
Уилям Джеферсън, демократ от щата Луизиана и конгресмен близо 20 години, бе признат за виновен през август в получаването на десетки хиляди долари като подкуп. Той бе признат за виновен и по обвиненията в опит да получи още милиони чрез уреждане на бизнес сделки в Африка.
Обвинението поиска присъда от 27 години, но защитата оспорва с аргумента, че той е действал като частен бизнес консултант и успя да намали присъдата. Ветеранът политик бе разследван от пролетта на 2005 година, като през август агенти на ФБР откриха парите в неговия фризер, опаковани във фолио между пакети с грах.
През 1991 година Джеферсън стана първият черен конгресмен от щата Луизиана. Той бе преизбран през 2006 година въпреки твърденията, че е замесен в скандал с подкупи, но през 2008 загуби с незначителен брой гласове пряката битка с републиканския му съперник, припомни Би Би Си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *