Осъдиха пилот, който вместо да спаси самолета си, се молел

Италиански съд осъди на 10 години затвор пилот на пътнически самолет, който в аварийна ситуация е изпаднал в паника и е започнал да се моли, вместо да следва инструкциите, съобщава Би Би Си.
През август 2005 г. самолетът на авиокомпания Tuninter ATR-72, който е летял от италианския град Бари за остров Джебра в Тунис, е паднал в морето на 13 км от Сицилия, след като е останал без гориво.
На борда му пътували 39 души, включително петчленен екипаж. Двайсети и трима са успели да се спасят.
Съдът реши, че тунизийският пилот Чафик Гарби е виновен за убийство по непредпазливост. По данни на следствието, след спирането на двата двигателя пилотът не се е опитал да стигне до най-близкото летище, а е започнал да се моли на глас.
Още шестима души са получиха присъди, включително вторият пилот на самолета и директорът на авиокомпанията.
„Това е безпрецедентна присъда, но и произшествието е безпрецедентно. Няма друг случай в историята на авиацията да се е случило нещо подобно“, коментира Ники Персико, адвокат на пострадалите.
След катастрофата много от оцелелите е трябвало самостоятелно да се опитат да останат над водата, някои от тях са се държали за останките от фюзелажа.
През 2007 г. италианската комисия по безопасност на авиационния транспорт е установила, че причината за аварията е била неизправност на датчика за равнището на гориво. При зареждането му с гориво специалистите са се ориентирали по неверни данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *