Осъдиха Хосни Мубарак на доживотен затвор

Председателят на съда Ахмед Рифаат произнесе доживотна присъда по същото обвинение и срещу бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли.
Осемдесет и четиригодишният Мубарак, обвинен в насилие срещу демонстранти и корупция, бе докаран с хеликоптер в полицейското училище край столицата, където заседаваха магистратите.  След това той бе транспортиран до съда с линейка и внесен с носилка в съдебната зала, посочва АФП.
Египетското правосъдие обяви бившия президент за виновен в убийствата на близо 850 демонстранти по време на въстанието.  Обвинението поиска най-тежкото наказание.  Мубарак пледира невинен, напомня агенцията.
Той е първият държавен глава, пометен от арабската пролет, който бе изправен лично на съд.  Има различни предположения за здравословното му състояние – говори се за сърдечни проблеми или рак, както увери неговият адвокат, но бе опроверган от здравното министерство.
В съдебната зала присъстваха синовете му Аля и Гамал, съдени за корупция, и още шестима бивши високопоставени служители от силите за сигурност, които бяха оправдани по обвиненията в убийства на демонстранти.
Край сградата се събраха привърженици и противници на сваления президент.  За да няма размирици, двата противоборстващи лагера бяха разделени с метални заграждения и кордон от служители на реда.  В цял Кайро още от нощта са засилени мерките за сигурност, мобилизирани са специални сили, военна полиция и 20 хиляди души от органите за държавна сигурност, отбелязва ИТАР-ТАСС.
След произнасянето на присъдите в съдебната зала станаха спречквания между охраната и противници на Мубарак, които очакваха той да бъде осъден на смърт.  Навън избухна ликуване, чуха се скандирания „Бог е всемогъщ“, посочва Ройтерс. 
Мубарак обаче ще обжалва присъдата.  Това съобщи един от неговите адвокати Ясер Бахр. „Ще обжалваме. Присъдата бъка от юридически пропуски“, подчерта адвокатът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *