Осъдиха Хубавата Юлия на 7 години затвор

Главната прокуратура на страната смята, че Тимошенко е подписала неизгодни газови договори с РФ през 2009 г., за да подобри своя имидж преди президентските избори през 2010 г. Тя ги загуби, а победител стана Виктор Янукович. Държавното обвинение искаше за Тимошенко седем години затвор. Бившият премиер смята съдебния процес за политическа разправа от страна на настоящия държавен глава Виктор Янукович, който отрича това обвинение.
По време на прекъсването на днешното заседание Тимошенко призова украинците да не се боят от „авторитарния режим“ на президента Янукович.“Моля ви: не се страхувайте от режима! Украйна със сигурност ще свали авторитарния режим. Авторитарният режим и диктатурата ще бъдат отстранени в най-скоро време“, каза тя.
Тимошенко отново заяви, че не е виновна за нищо и определи присъдата, която се огласява, за фалшива. „Никой не може, нито Янукович, нито съдия Радион Киреев да опетни моето честно име“, подчерта Тимошенко. Тя заяви, че ще се бори с „режима на Янукович“, докато й „стигат силите и възможностите“.
Процесът предизвика голям резонанс на Запад. Европейските политици предупредиха украинските власти, че ако Тимошенко бъде осъдена на затвор, това ще заплаши подписването на договор за асоцииране с Европейския съюз, част от който е и зоната за свободна търговия. Киев се надява да приключи преговорите по асоциирането до края на тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *