Отблокират 700 млн. лева за здраве

Между 660 и 700 милиона лева ще бъдат размразени от здравния резерв на БНБ и дадени за лечение на рак, редки заболявания, СПИН и инфаркт.
Парите са натрупани от здравните вноски на гражданите и от излишъка на НЗОК и ще могат да се влеят в системата най-рано в средата на ноември, каза Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването, цитирана от DeltaNews.
Ако Народното събрание приеме идеята, след около месец милионите ще идат по сметката на здравната каса, която пък ще ги използва за купуването на скъпоструващи медикаменти за лечение на заболяванията от Наредба 34. Там са изброени общо 13 групи болести, сред които са раковите и редките заболявания.
Предвиждат се и медикаменти за пациенти, преминали през трансплантация на тъкани и органи, както и за СПИН, миокарден инфаркт и бъбречна недостатъчност.
Все още не е ясно колко точно са болните българи, за които ще идат парите, подчерта Захариева. По думите й в здравното министерство липсва информационна система, която да отчете реалните нужди от лекарства по съответните групи. ще бъдат прибавени към лекарствения списък на здравната каса.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *