Отива ли си рецесията или просто светът влиза в окото на бурята?

Отслабва ли рецесията задушаващата си хватка върху световната икономика? Напоследък се появяват знаци, че процесът вече се задвижва, подпомогнат сериозно от мултимилиардните стимулиращи планове на правителствата по цял свят, твърдят редица анализатори. И макар никой да не смее да каже, че мъглата се вдига, мнозина са готови да потвърдят, че догодина икономиката отново ще тръгне нагоре.
Доказателствата за това, че дяволът не е толкова черен, се появяват в системните доклади. През миналата седмица, например, броят на промишлените поръчки в японската икономика за февруари неочаквано се е повишил, слагайки край на четири поредни месеца на понижение. В САЩ също регистрираха ръст на поръчките за февруари – 1.8%, което слага карай на шестмесечна черна серия. В Германия беше регистриран спад на промишленото производство от 2.9% през февруари, но това е положителна тенденция предвид краха през януари – понижение от 6.1%. За сметка на това в Китай тенденцията си е направо розова – ръст на индустриалното производство от 8.3% през март спрямо повишение от „само” 3.8% през февруари.
При все всички тези положителни сигнали анализаторите не се самозабравят и продължават да напомнят за т. нар. „камъчета, които могат да обърнат колата”. Такива са растящата безработица, падащото потребителско доверие и все още слабото потребление. Банките остават обременени от големи дългове и не желаят да изпълняват една от основните си функции – да дават заеми. А засилването на търговския протекционизъм, което съвсем не е изключено въпреки обещанията на редица световни лидери да не го допускат, може съвсем да задуши шансовете за бързо възстановяване.
Тези възможни спирачки засега не притесняват инвеститорите на световните пазари. На Уолстрийт възвръщането на позиции продължава вече втори месец, а в Европа (без Лондон) и Азия през последната седмица също има стабилен растеж.
„Като степен тенденцията за растеж на борсите е подобна на някои други краткотрайни пикове през последните 18 месеца, но сега чувството е по-различно поради държавната подкрепа за основите на самата икономика. Вярваме, че сегашните положителни тенденции ще се задържат за по-дълго, но въпреки това въпросът докъде ще се стигне остават”, коментират от Goldman Sachs.
Ето и мнението на някои други известни финансови анализатори:
Capital Economics: „Влиянието на стимулиращите планове е безспорно. Основните лихвени проценти са свалени почти до нула, централните банки печатат пари, за да изкупуват активи, има увеличаване на средствата на МВФ. Предвид всичко това би било изненадващо, ако нямаше позитивни сигнали.”
Standard Charterd: „Някои основни икономически показатели стигнаха дъното и това подсилва убеждението ни, че еврозоната ще излезе от рецесията до края на тази година. Сигурни сме, че рецесията в Азия ще е по-кратка, отколкото на Запад.”
ОИСР: „Въпреки положителните сигнали, които се забелязват в Италия, Франция и някои по-малки членове на ОИСР, не можем да пренебрегнем възможността това да е временно явление.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *