Откачените идеи на шефа на Amazon

Почти 126 млн. долара загуба през предното тримесечие. В настоящото – минусът може да набъбне до 810 млн. долара. Акциите на Amazon паднаха с почти 10 процента, акционерите са притеснени.

За създателя и шеф на най-големия интернет магазин в света Джеф Безос всичко това изглежда, че не е от значение. Той отдавна не се опитва да обяснява числата и новините, които идват от неговата компания.

Неговите критици го обвиняват в едно – че той иска неговата 20-годишна компания да расте на всяка цена, без да обръща внимание на състоянието на акциите и печалбата например. Наскоро и международният съюз на синдикатите го обяви за най-лошия ръководител на света, който гледа на своите работници като на роботи.

Кой е този човек? Какво иска да постигне? Отговор на този въпрос дава Марк Андерсън, изследовател на империята Amazon от Сиатъл: „Неговите интернет активности са средство за още по-амбициозни цели“. Неслучайно той има участие в обещаващи компании като Airbnb, Twitter, Uber и други.

През годините той търси компании, които решават човешки проблеми – Juno Therapeutics иска да победи рака, Vicarious създава изкуствен интелект, General Fusion иска да реши енергийните проблеми на света. И любимата му – Blue Origin, която трябва да сбъдне младежката му мечка – ценово поносими пътувания в Космоса.

Стремежът му за промяна на света не започва от днес, напротив още през 1997 година тогава 33-годишен той обяснява в писмо до акционерите на неговата компания, че „всичко е ориентирано дългосрочно“. „Понеже се фокусираме върху това, трябва да подхождаме към конфликтите по друг начин от останалите компании“, допълва той.

Връщайки се още по-рано, през 1982, когато той дава интервю за Miami Herald в качеството си на отличник на випуска в гимназията, в което обяснява, че ще построи в Космоса хотели, увеселителни паркове и колонии за два до три милиона души.

Тогава Безос е на 18 години и неговата представа за света е най-силно повлияна от доведения му баща Мигел Безос, който избягва 16-годишен от Куба и работи за концерна Exxon и който обяснява на доведения си син какво означава свободата.

Освен него бащата на майка му Жаклин също изиграва важна роля – като шеф на регионалното бюро на американската комисия за ядрена енергетика в тексаския град Котула, където малкият Джеф прекарва всяко лято (иначе живее в Ню Мексико), а дядо му го започнава с научнатафантастичната литература.

По-късно високоинтелигентният Безос следва информатика в Принстън и открива още като анализатор за нюйоркски хедж фонд потенциала на интернет бизнеса. Ето защо младият информатик напуска работа и се мести със своята жена Маккензи на Запад, където стартира своята компания Amazon. От един гараж той продава книги и ги доставя със своя частен автомобил.

Пет години по-късно, през 1999 година, неговата компания прави оборот от вече 1 млрд. долара. „Спечелих от лотарията“, шегува се Безос.

Днес той е вече на 50 години, а възрастта не е спряла амбициите му. И е готов да постигне всички неизпълнени цели до момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *