Откраднаха конфискуваното злато от ”Леярите”

Скандален обир е извършен от митнически склад на летище София тази нощ. Откраднати са над 340 кг злато, 20 кг сребро и 1 кг платина, конфискувани при акцията на МВР „Леярите“.Ценните метали са съхранявани в склад на Терминал 1 на столичното летище, съобщи БНТ.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че по неизяснени засега причини СОТ-охраната на склада е била изключена. „За голямо съжаление не е бил включен СОТ-а, който е допълнителна защитна преграда за евентуални престъпни деяния, които са се случили. Колегите правят оглед и продължават издирването на лицата, които са извършили това престъпление“, заяви Цветанов.

По информация на БНТ в склада са съхранявани и конфискувани контрабандни цигари, алкохол, черна и бяла техника, но крадците не са проявили интерес към тях. Извършителите са разбили последователно две помещения на складовете за митническо съхранение на летище „София“. Първият склад е бил празен, тогава пробиват дупка в стената между него и второто помещение. Там се е съхранявало златото, среброто и платината, конфискувани при операция „Леярите“ през месец август.

Според източници на националната телевизия охранителната система е била изключена с код снощи към 19 часа. Освен това касите с ценните метали са били оставени отворени. След като крадците са прибрали плячката си, необезпокявани успели да разхвърлят косми и полеят всичко с алкохол, за да заличат следите си.

При операция „Леярите“ бяха задържани 5 души за незаконна търговия сблагородни метали, включително платина. Разследващите намериха и доказателства, че част от ценните метали са крадени. По думите на Цветан Цветанов кражбата сега няма да попречи на досъдебното производство, защото са иззети съответните части от материала и естествено и експертизите доказват всичко, което е необходимо.

От Агенция „Митници“, които отговарят за складовете за митническо съхранение, засега отказват коментар.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *