Откриваме нова фирма за часове

Нова фирма ще се открива само за няколко часа след старта на електронния търговски регистър. Данните за съществуващите дружества пък ще станат достъпни чрез интернет. Работещите фирми ще се пререгистрират още в първата година от старта на електронната система на 1 юли.

Това очаква новото ръководство на Агенцията по вписванията. Очаква се пререгистрацията да изчисти от пазара поне 400 хил. фантоми от сегашните 1,2 млн. регистрирани фирми.

Всички компании ще са с нов идентификационен номер, чрез който ведомствата ще получават документите им по електронен път.

Така ще се въведе бързо обслужване на едно гише, обясниха от адвокатска кантора „Събев и съдружници“, партньори по проекта.

След неколкократна промяна на сроковете заради липса на пари новата система за търговска регистрация ще стартира от 1 юли т. г. Търгът за изработването на информационната система беше спечелен от „Сименс Бизнес Сървисиз“ с цена от 755 хил. лв. и срок от 5 месеца.

Отхвърлените кандидати – „Сиела“ и „Стемо“, които оспориха процедурата, вчера са оттеглили жалбата си от съда, обясни новият директор на Агенцията по вписванията Емил Станков.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *