Откриха държавна помощ в сделката за “Тракия”

Недопустимо е португалците да се компенсират за липсата на трафик по аутобана

Недопустима държавна помощ има в договора за концесията на магистрала „Тракия“, твърди Евростат. Не е правилно родните власти да компенсират българо-португалския консорциум „Автомагистрала Тракия“ АД заради липса на достатъчен трафик по аутобана, отсякоха от ЕС. Съдържанието на доклада оповести премиерът Сергей Станишев пред Нова телевизия. Положителното становище на Евростат за договора бе едно от трите условия, записано в решение на Министерския съвет, за да влезе контрактът в сила. При подобно становище е изключено договорът да влезе в сила, обясни премиерът. Затова той трябва да се предоговори с концесионера.

Още предишното правителство трябваше да поиска мнението на Евростат. Кабинетът на Симеон Сакскобургготски обаче не е спазил собственото си решение и документацията е изпратена в Брюксел от кабинета на Станишев.

Най-вероятно цената по договора ще остане същата, коментираха за „Стандарт“ запознати със сделката. Многото пари, които трябва да получи концесионерът, ще бъдат оправдани със завишените цени на строителството. Сигнал за този сценарий бе подаден при обявяването на офертите за строеж на южната дъга на софийския околовръстен път. Умишлено се парадираше с високите предложения, твърдят експерти. Сравненията на цените на двата обекта обаче не са възможни заради значително по-лекото за изграждане трасе на аутобана.

Със сигурност магистрала „Тракия“ ще се даде на концесия. Най-вероятно обаче ще се изчака решението на Върховния административен съд по делото за незаконосъобразност на концесията. Не е случаен фактът, че решението на МС за съдбата на големите инфраструктурни проекти бе оставено за 26 май. 10 дни по-рано трябваше да стане ясна датата на бъдещото ни еврочленство. Така че най-вероятно съдбата на „Тракия“ ще се реши категорично след обявяването на доклада през октомври, твърдят в парламентарните кулоари.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *