Откриха модулен спортен център за 2 млн. лева в авиобаза Крумово

В Българската армия най-важни са хората, тяхната мотивация, социалните гаранции за военнослужещите и в възможностите за кариерно развитие, каза премиерът Сергей Станишев по време на посещението си в 24-та вертолетна авиобаза Крумово. Заедно с министър Николай Цонев те откриха новопостроения спортен модулен център на територията на поделението, който е вторият по рода си в армията и е оборудван с най-съвременни уреди за физическа подготовка и възстановяване на военнослужещите в авиобазата. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Спортният център е изграден за по-малко от два месеца, а инвестицията възлиза на почти 2 млн. лева. Премиерът се срещна с командния и личния състав на поделението, съпровождан от командира на авиобазата бригаден генерал Стефан Петров и началника на ГЩ ген. Златан Стойков.
Пред офицерите, сержантите и войниците от Крумово Станишев подчерта, че основен акцент в работата на правителството през последната година беше именно повишаването на мотивацията на военнослужещите в Българската армия. Средното заплащане е нараснало средно с 60 на сто, което, по думите му, е много сериозна крачка напред и позволява да се прекрати тенденцията на отлив от желаещи да се включат в редиците на армията.
Според премиера, социалната дейност, реализирана от Министерството на отбраната, трябва да продължи. През тази година спортни центрове като този в Крумово ще бъдат изградени и в поделения на армията във Варна, Бургас, Сливен, Плевен и Карлово, информира Станишев. Това е много важно, особено за летците, допълни той. Около 50 млн. лева в бюджета на МО са заделени за реализация на жилищната политика на министерството – един наболял проблем през последните години.
По-трайно тези въпроси ще бъдат решени в Закона за отбраната и въоръжените сили, посочи още премиерът и изрази надежда той да бъде одобрен възможно най-скоро от НС. Законът предвижда редица социални придобивки за военнослужещите, включително безплатни детски градини за децата, преференциални възможности за закупуване на служебното жилище и редица други.
В рамките на посещението си премиерът разгледа и разгърнатата на територията на поделението военно-полева болница на ВМА. Очаква се тя да бъде използвана за медицинска поддръжка на силите на НАТО, които участват в операцията по поддържане на сигурността в Афганистан.
На въпрос относно спора между общината и Министерството на отбраната за собствеността на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив премиерът отговори, че правителството винаги е търсило начини за решаване на проблемите на общините, в това число и на Пловдив, като даде пример с помощта на кабинета за изграждането на завода за преработка на отпадъци в града. По думите му, проблемите могат да бъдат решавани само в диалог, затова кметът на Пловдив и министърът на отбраната трябва да седнат и да ги обсъдят, а поставянето на ултиматуми е неприемливо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *