Отлагат евтиния газ заради отпуските

Компаниите пълнят касите с отменения акциз върху синьото гориво

Летните отпуски били причина да се отложи пускането на евтин газ за печки и котлони, показва проучване на „Стандарт“. Пропан-бутанът за бита трябваше да се продава с по-ниска цена още от 1 юли, когато влезе в сила новият закон за акцизите. С него синьото гориво за домакинствата се освобождава от налог. Вече 40 дни обаче хората продължават да го купуват на старите, по-високи цени.

„Не знаем кога ще има евтин газ, директорът ни е в отпуска в чужбина“, заявиха от „Топливо“, която е сред големите играчи на нашия пазар. От другите крупни компании също не посочиха конкретни технически причини за свалянето на цените. Както и досега ОМВ ще определя цените на горивата според пазарната конюнктура. Това означава, че ценовата политика на фирата е обвързана с пазарната ситуация в различните периоди, коментираха от ОМВ. Без промяна е и цената на битовия газ на „Шел“.

Налогът върху газа за автомобили е 340 лв. на 1000 кг или 34 ст. на килограм. Върху този акциз се плаща и 20% ДДС. Така в цената на 1 кг газ за автомобил влизат над 40 ст. акциз и ДДС. От 1 юли тези налози не се плащат за газа за бутилките за домашните печки и котлони. Идеята на парламента беше газът да се продава на две цени – по-скъпо за колите и по-евтино за домакинствата. Ако цената за бита не падне, тези пари директно ще надуят печалбата на частните компании.

Ивайло Велков

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *