Отлагат емитирането на нов дълг за вътрешните пазари

Министър Чобанов оставя отворена опцията новият кабинет да допълни квотата от 4,4 млрд. лв. дълг за тази година

Министерството на финансите е взело решение да отложи емитирането на нов дълг на вътрешните пазари, пише „24 часа“. Планираните количества могат да бъдат пласирани към края на годината, най-вероятно през декември, ако се прецени, че това е необходимо.

В съобщението на МФ не се посочват аргументи за това решение.

Източници от финансовото министерство обясниха за в. „24 часа“, че причините са три.

Първата е свързана с това, че за да осигури ликвидност и да пресече банковата паника от миналата седмица, финансите и БНБ проведоха извънреден аукцион, на който емитираха държавни бонове за 1,23 млрд. лв.

Втората причина е, че по-вярна прогноза за това, колко нов дълг ще се наложи да емитира държавата и дали изобщо ще се наложи, ще бъде направена след 21 юли.
Тогава ще заработи отново поставената от БНБ под специален надзор КТБ.
Като трета причина се сочат предстоящите избори, след които ще има нов кабинет и нов финансов министър. Така министър Петър Чобанов оставя отворена опцията те да допълнят квотата от 4,4 млрд. лв. дълг за тази година.

Ресурсът, с който в момента финансовото министерство и БНБ разполагат, за да осуетят всеки опит за дестабилизиране на банковата система, е 2,7 млрд. лв., пресметна вчера депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, цитирана от агенция Фокус. Тя припомни, че във фискалния резерв също има пари. „Ако на 21 юли всички вложители решат, че искат да си изтеглят парите от КТБ, държавата ще ги осигури. Не бива да се забравя, че имаме и 2 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете.
Така общо средствата, гарантиращи стабилността на банковата система, стават около 5 милиарда лева“, каза Стоянова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *