Отлагат търга за “Булгартабак”

Приватизацията на „Булгартабак“ отново се отлага, стана ясно вчера. Този път нестартиралата процедура ще бъде замразена, за да не попадне в капана на предизборните страсти.
Шефът на холдинга Корнелия Нинова, която е в неплатен отпуск, за да участва в кампанията на БСП, обясни, че е изразила тази позиция пред „отговорните фактори, които трябва да вземат решение“. Според запознати подобна нагласа има поне от месец, пише „24 часа“.
Би било грешка, ако приватизацията стартира сега. Въпросът трябва да се решава след изборите, за да не се злоупотребява с хората и компанията, категорична е Нинова. В последните години посланието й било, че политиците трябва да свалят ръце от холдинга и да не си правят политически и личен пиар на гърба му. Заради изборните страсти ще се случи точно това, прогнозира Нинова. Въпросът не бил обсъждан на заседание на кабинета. Не се дискутирало и преструктуриране на дружеството чрез сливане на фабрики.
Официално решение, че подготовката се замразява, в Агенцията за приватизация няма. Шефът й Тодор Николов обясни, че ако продажбата се отложи, забавянето няма да е благоприятно за холдинга. Ведомството е приключило подготвителния етап и имало готовност да стартира процедура.
Дори новото правителство да реши веднага да приватизира, сделка няма да има преди късната есен. Четвъртият опит за раздържавяване започна през декември, след като бе отменена предишната стратегия за това.

БЛИЦ
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *