Отлага се поскъпването на цигарите

Поскъпването на цигарите се отлага. Цената на тютюна ще скочи по-късно и с по-малко от предвиденото, съобщиха от Европарламента.
Замразяването ще бъде гласувано от депутатите в Страсбург във вторник. Ако идеята бъде приета, новите цени на цигарите ще влязат в сила чак от 2012 г., а не от догодина, посочва „Стандарт“.
След 36 месеца минималният акциз ще бъде 64 евро на 1000 къса. Това означава, че най-евтината кутия цигари у нас ще струва около 4 лв. Следващото поскъпване на папиросите според предложението трябва да стане през 2014 г. Размерът на акциза тогава ще се вдигне на 75 евро, което е с 15 евро по-малко от предишното предложение на Еврокомисията. Така най-евтината кутия цигари след пет години ще струва 5 лева.
Окончателното решение кога и в какъв размер да е минималният налог ще има Съветът на министрите на ЕС, се казва в официалното съобщение от Европарламента. Предложението на ЕК беше съгласувано с нашата страна и ние го подкрепяме, заяви за „Стандарт“ изпълнителният директор на „Булгартабак“ Корнелия Нинова. Според нея обаче независимо от решението на Брюксел в страната ни ще има вдигане на цените на цигарите от 1 януари 2010 г. След това обаче стойността на папиросите ще бъде замразена за идващите четири години. Акцизите, които се гласуват в Страсбург, са минимални и всяка страна може да реши дали да се придържа към тях. Решението откога и с колко да се увеличат цените обаче е на правителствата на държавите от Евросъюза. Възможно е заради икономическата криза следващите управляващи у нас да отложат въвеждането на високия акциз, коментират експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *