Отложиха евтиния газ

Забавени лицензи блокират продажбите без акциз

Фермерите от Плевенско искат и по-изгодни изкупни цени на житото. Това може да стане с интервенция на пазара или чрез изкупуване на пшеница от държавния резерв. Публичните складове в Плевенска област са три с капацитет 30 хил. тона, а добивът е 10 пъти повече. Ако исканията не бъдат удовлетворени, от 1 юли земеделците ще блокират пътища и жп линии с трактори.

Газът за бита няма да поевтинее от 1 юли, както се предвижда в новия закон за акцизите. Според него горивото за отопление и готвене няма да се облага с налог. Но Правилникът за приложение на закона се забави. Затова Агенция „Митници“ все още не е връчила лицензите за данъчни складове на вносителите и производителите на горива. Преди да получат такова разрешително, компаниите не могат да внесат в страната газ с нулев акциз. Няма и разписани правила за възстановяване на платен акциз за пропан-бутана. Така на практика продажбата на по-евтин газ за бита е отложена.

Все още няма окончателно решение и за по-евтиното гориво за земеделските производители. Според закона от 1 юли акцизът за газьола и керосина за земеделието става 50 лв. на 1000 литра. За бензина за колите налогът е 340 лв., допълнително се плаща и ДДС. Земеделското министерство обаче все още не е приело наредбата, според която трябва да се дава по 4,4 литра евтино гориво за декар земя. Евтиното гориво трябва да се взима от данъчните складове. Но те още не са лицензирани, а често са на голямо разстояние от земеделските ниви. Затова има идея за бърза промяна в закона и вместо евтино гориво стопаните да бъдат компенсирани от фонд „Земеделие“. В страната има регистрирани 60 хил. земеделски стопани, така загубите за хазната от по-евтиното гориво ще са 50 млн. лв. за 2006 г.

Земеделските производители обаче изгубиха търпение, защото вече са пред прага на жътвата. Те настояват помощите за използваните горива да се раздават още от утре. Областният управител на Плевен Цветко Цветков предупреди с писмо аграрния министър Нихат Кабил за предстоящи протести на земеделци от региона.

Стефан Кючуков

Ивайло Велков

Евгени Горанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *