Отмениха Закона за публично-частното партньорство

Законът за публично-частното партньорство е ненужен, рестриктивен и не работи, затова трябва да бъде отменен. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред журналсти, след днешното заседание на калинета „Орешарски“, на което е било предложено на Народното събрание Законът да бъде отменен.

Терзиева уточни, че на оперативно заседание на кабинета са разглеждани административните режими, които могат да бъдат премахнати, за да се облекчи работата на бизнеса.

„Законът за публично-частното партньорство е напълно ненужен и рестриктивен, защото обектите към които се отнася са много малки – паркинги, гаражи, зелени площи, паркове“, посочи министърът. За големите обекти се прилага законът за концесиите.

„Законът за публично-частното партньорство е разписан така, че вместо да облекчава инвеститорите допълнително ги затруднява, препраща ги към много голяма и тромава процедура. Съществуващите останали закони регламентират реда, по който могат да се създават такива публично-частни формирования“, обобщи Терзиева.

Тя допълни, че всяка община си има разработени правила за публично-частно партньорство, а законът допълнително усложнява процедурите.

Терзиева каза още, че Европейската комисия е приела пакет директиви за обществените поръчки и предстои те да бъдат транспонирани в българското законодателство.

Министърът на регионалното развитие коментира и готвения протест от собствениците на имоти на мястото, на което ще се изгражда Северната скоростна тангента: „Експертите са направили оценката на базата на методика, одобрена през 2010 г. от правителството на ГЕРБ, а в конкретния случай не може да се направи нищо. Единственият вариант е обжалването по съдебен ред, както са направили вече собствениците, но все пак ще разгледаме методиката, за да видим дали може да се направи нещо по въпроса и собствениците да получат достойно заплащане за имотите си“, подчерта Терзиева, цитирана от БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *