Отмяната на забраната за пушене в заведения То бива популизъм, бива лобизъм…

В изненадващ законодателен пирует през седмицата група депутати от ГЕРБ решиха да предложат отмяна на пълната забрана за пушене в заведенията, която трябваше да влезе в сила това лято. По всичко личи, че идеята им се радва на одобрение и има всички шансове да бъде приета. Това според нас е скандално, защото показва няколко сериозни пукнатини в политиката на ГЕРБ.

Първо, пълната забрана да се пуши в заведения е в безспорен обществен интерес. Данните от всички страни, които са направили това до момента, показват, че един от положителните ефекти е намаляване на броя инфаркти и инсулти с доста сериозен процент.

Второ, засегнати от безконтролното пушене в момента са над 50% от хората, които предпочитат да не го правят, но нямат избор. Те трябва да избират между това да се грижат за здравето си или да не ходят по заведения. Това е нелепо.

Трето, аргументите на вносителите от ГЕРБ за отмяна на забраната са абсурдни. Според тях от това ще пострада „бизнесът“, който и без това бил в криза. Това са глупости. В другите страни, където има подобна забрана, се оказа, че посетителите в заведенията първоначално намаляват с нещо като 3%, а после се връщат на предишните си стойности. Дори и това да не беше така, първият аргумент – за намаляването на инфарктите и инсултите, е много по-сериозен от загубата на оборот.

Четвърто, поне един от депутатите, замислили промяната, е в конфликт на интереси. Емил Димитров от ГЕРБ, който пръв предложи тази идея преди месец, е имал участие във фирма за дистрибуция на цигари и е бил председател на асоциацията на производителите и търговците на тютюн. Според вас той чии интереси защитава – нашите или неговите?

Освен всичко това забраната за пушенето в заведенията е и цивилизационен маркер. От едната страна на димната завеса са западните ценности на толерантност и уважение към правата на непушачите. От другата – егоистичният ориенталски манталитет на несъобразяване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *