Отново заден ход: Здравната вноска няма да се вдига

Здравната вноска остава непроменена тази година – на 8%.  Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет.

Министърът посочи, че след направен анализ от екипа на финансовото ведомство е решено, че има по-добър вариант – поемане на здравните осигуровки от страна на държавните служители.
Дянков каза, че направеният анализ за това какви постъпления ще дойдат от новата мярка ще бъде представен на оперативно заседание на МС тази сряда, след което новото предложение на екипа на финансовото министерство ще бъде обсъдено на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество следващия понеделник.
След 10 дни, в сряда следващата седмица, за гласуване в МС ще влезе новото проектопостановление за здравните вноски на държавните служители.

 
Тази сряда на заседание на МС ще предложа отмяна на проектопостановлението за увеличаване на здравната  вноска от 8 на 10%, каза Дянков.

Трябва да има равноправност пред закона, каза Дянков в отговор на въпрос дали не се страхува от протести на държавни служители.
Работи се по идеи за допълнително стимулиране на служителите в МВР, добави той.
Работим с екип на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за разработване на мерки против кризата и този петък ще изпратим наши идеи на Съвета за тристранно сътрудничество, каза Дянков.
Той посочи, че идеите ще бъдат обсъдени на насроченото за понеделник заседание на съвета. Мерките ще бъдат обсъдени в парламента и на следващото заседание на МС евентуално ще бъдат приети, каза Дянков.
Голяма част от мерките ще залегнат в проектозакон за подкрепа и устойчив растеж на българския бизнес, заяви финансовият министър.
Ще се търсят други начини да се намерят средствата, които в момента не достигат на Здравната каса, заяви по-рано пред Дарик радио председателят на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов.
Той увери, че се влагат много усилия в спирането на изтичане на средства в сферата на здравеопазването.
Решението на Министерския съвет да увеличи от 1 април здравните вноски от 8 на 10% срещна съпротива от бизнеса и от много икономисти.
Подкрепа от работодателите получи алтернативната идея недостигът в бюджета на НЗОК да бъде покрит с личните вноски на държавните служители, предложена от Дянков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *