Отново неясноти около парите на строителите

Пълна мъгла обзе отново парите, които държавата дължи на строителни компании за реализирани от тях проекти. Министерството на финансите е поставило условие, че фирмите ще получат заработеното от тях само ако се откажат от 10% от стойността на проектите. Ведомството на Симеон Дянков обаче официално съобщи в петък, че е договорило въпросната отстъпка от 10% и ще изплати над 65 млн. лв. на строителите, като фирмите са се съгласили доброволно на този вариант.
Няма такова споразумение, коментира за в. Пари Иван Бойков, председател на Камарата на строителите. Ако до утре не бъдат преведени договорените 40 млн. лв., камарата ще излезе със специална декларация, уточни Бойков. Към нас още не е отправено подобно предложение, коментира Румен Йовчев, който оглавява Мостстрой и браншовата камара Пътища. Според него обаче възможно е част от строителните фирми да се поддадат на такава оферта, ако тя наистина съществува, заради тежкото положение, в което се намира браншът.
Задължения
Както писа в. Пари, финансовото министерство нямало готовност до края на януари да изплати първия транш от парите (40 млн. лв.), които бяха договорени между държавата и строителите в края на 2009 г. Не съществува вариант, при който да се направи отстъпка в цената за извършени вече поръчки, коментираха експерти. Според тях подобна схема може да бъде реализирана само за проекти, чиято реализация в момента е в ход. Държавата дължи между 1 и 1.5 млрд. лв. на строителните компании по информация на Камарата на строителите. Признати бяха обаче само около 400 млн. лв. Единствено регионалното министерство представи във финансовото министерство разчет какви пари дължи на фирмите. Министър Росен Плевнелиев непрекъснато настоява средствата да бъдат преведени на компаниите.
Магистрали
Консорциум от български строителни компании има готовност да поеме доизграждането на магистрала Люлин, след като турската компания Мапа Дженгиз показа, че няма капацитет да довърши обекта. Това се казва в отворено писмо до премиера Бойко Борисов от браншовата камара Пътища. Вече 4 години турската компания се оправдава за закъснението на проекта с българската държава, с българските фирми, уточняват от камара Пътища. Според тях като причина за това от Мапа Дженгиз посочват изграждането на мащабни тунели и мостове, без турците да уточняват, че те са ги предложили. В браншовата камара членуват над 120 компании и те настояват за прекратяване на договора с турската компания. Договорът е сключен по правилата на ФИДИК (Международната организация на инженерите консултанти), клауза 15 от който позволява разваляне на отношенията със строителя при констатирано некачествено строителство и драстично закъснение на проекта, твърдят от камара Пътища.
Ултиматум
Премиерът Бойко Борисов постави срок до 20 януари Мапа Дженгиз да му представи точен график за строителните дейности до края на 2010 г., когато изтича крайният срок за построяването на магистрала Люлин. Ние сме тук, за да довършим аутобана, коментираха за в. Пари от Maпа Дженгиз. Не вярваме да се стигне до разваляне на договора, декларираме, че ще спазим всички необходими срокове, заявиха от компанията. Не получихме навреме строителното разрешение за магистралата, отчуждителните процедури също се забавиха. В правото си сме да търсим неустойки, ако бъдат засегнати интересите ни, категорични са от турската компания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *