Отписани по чл. 119 от ЗППЦК дружества няма да се вписват отново

Дружества, които са се отписали по реда на чл. 119 от Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) към момента на влизане в сила на последните поправки в този закон, не следва да се вписват отново ако имат над 10 хиляди акционера, съобщиха днес от Комисията за финансов надзор (КФН). В чл. 119 на закона са описани начините по които едно дружество може да се отпише от публичност.

След последните промени на закона от пролетта на тази година бе въведено още едно условие – т. 3 към чл. 110, според която „публично е всяко акционерно дружество, което има повече от 10 000 акционери в последния ден на предходните две календарни години. Според тълкуване на комисията двете разпоредби на закона – за отписване на дружеството и за публичност не само, че не си противоречат, но се и припокриват.

„Във всички случаи, дори и при условие, че дадено дружество притежава над 10 000 акционери към края на двете предходни последователни календарни години, при законосъобразно осъществяване на някоя от хипотезите на чл. 119, ал. 1 от ЗППЦК, дружеството би могло да бъде отписано от публичния регистър на КФН“, се казва в съобщението на КФН.

Според комисията обратното разбиране би означавало да се елиминират условията на чл. 119 от ЗППЦК, който посочва изчерпателно предпоставките, при наличието на които едно дружество би могло да поиска отписване от публичния регистър на КФН.

С това тълкуване на Комисията отпадат съмненията дали „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ трябва да се вписва отново. Това дружество бе отписано след търгово предложение и решение на общото събрание, с което е изпълнило условията на закона и няма да има задължение да подава документи за вписване.

„Направената от комисията справка в Централен депозитар показа, че две дружества освен „Лукойл Нефтохим Бургас“ имат над 10 000 акционера, и това са „Златен лев Холдинг“ и „Финтекско“ “ каза за Investor.bg заместник-председателят на КФН, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност” Димана Ранкова. Тя допълни, че от „Златен лев Холдинг“ вече са подали документи, а от „Финтекско“ са отправили доуточняващи въпроси към комисията.

Според Ранкова „Сиконко Холдинг“ не присъства в справката, което би могло да означава, че дружеството има налични акции. От самият „Сиконко Холдинг“ обявиха, че имат около 13 500 акционери.

Румен Соколов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *