Отпускат до 20 млн. евро за интернет в селата

Изпълнителната агенция по електронни съобщения е приготвила проект за изграждане на широколентова интернет инфраструктура по тези места. Срокът за изграждането на инфраструктурата е 2 години, а сумата, необходима за осъществяването на проекта, няма да надвиши 20 млн. евро. Средствата са осигурени от еврофондовете, заяви Мирослав Панков – експерт в дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ. Предстои да бъдат направени търгове за фирмите, които да изградят мрежата, коментира Панков.
 
Програмата ще покрие територията на цялата страна, но има 19 места, където ще се изпълнява приоритетно. Това са т.нар. „бели зони”, където почти няма достъп до интернет. Те основно се намират в Северозападна България, където стандартът на живот е много по-нисък.
Земеделският министър, който отговаря за развитието на широколентовия интернет в селските райони, посочи, че нуждата от широколентов интернет е не само за фирмите, но и за младите хора, които могат да останат в тези региони и да развиват бизнес със земеделие. Освен това ведомството разчита на интернет и за да популяризира различни програми за селските райони и за фермерите в страната.
„Електронното управление, широколентовият достъп до интернет, информационните технологии в училищата и висшите учебни заведения са сред приоритетите на българското правителство“, посочи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. „В условията на продължаваща финансова криза ние работим много усилено в областта на е-управлението, използвайки ефективно европейските фондове”, заяви Московски. По думите му целта е в края на този програмен период да бъде укрепена основата на електронното управление, а до 2020 г. да бъде надграждано и развивано вече постигнатото.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *