Отпускат над 73 млн. лв. за превенция на наводненията

Над 73 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие” отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за превенция на наводненията. Това съобщи зам. строителният министър Лиляна Павлова. По думите й от днес до 1 ноември всички 264 общини у нас ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на диги, разширяване и почистване на речните, както и за борба с ерозията.

Зам. министър Павлова обясни още, че максималният размер на финансовата помощ за първите седем града по големина у нас е 2 млн. лв., а за всички останала „таванът” е 1 млн. лв.
Лиляна Павлова каза още, че сутринта са подписани 8 договора с Министерството на културата на стойност повече от 1 млн. лв. също по ОП „Регионално развитие”.
Павлова отчете, че към днешна дата са договорени проекти по ОПРР на стойност 1.386 млрд. лв. тази сума представлява 44% от общата стойност на бюджета по Програмата – 3.131 млрд. лв. До моента са изплатени 154 млн. лв. Според Павлова реално и постижимо е до края на годината да бъдат договорени 50% от Оперативната програма.
Министерството на културата ще има възможността да кандидатства с проекти за още 6 млн. лв. за промотиране на културни и исторически продукти с цел подпомагане и популяризиране на българския туризъм.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *