Отпускат нови 150 млн. евро за малки и средни фирми

Нови 150 милиона евро за дялови инвестиции в малки и средни фирми и стартиращи компании в България се очаква да бъдат отпуснати от европейските фондове по ОП „Иновации и конкурентноспособност“. Сумата е два пъти по-голяма от средствата за малкия и средния бизнес през изтеклия програмен период. Очаква се споразумението за новото финансиране да бъде подписано до края на годината, съобщи Теодора Овчарова, изпълнителен директор на „Елана инвестмънт“. Компанията е направила анализ, според който българските предприемачи проявяват слаб интерес към финансиране, в сравнение с колегите си от ЕС. Но пък интересът към дялово финансиране е по-голям.

Очаква се предвидените средства да бъдат разпределени в четири фонда, управлявани от различни дружества. За всеки фонд ще се търси и допълнително частно съфинансиране, като по този начин сумите ще станат по-големи. Самите управляващи дружества също ще имат известно финансово участие.

Първият фонд с бюджет от 30 млн. евро и поне 10 на сто частно съфинансиране ще бъде за технологичен трансфер и въвеждане на нови технологии. Средствата от него ще се влагат като дялово финансиране с таван на всяка инвестиция от 1,5 млн. евро.

Средства за начално финансиране ще има във втория фонд, който ще е с капитал от 55 млн. евро и 10 на сто частно съфинансиране. Първоначално отпусканите средства ще са до 50000 евро и до половин милион за последващи инвестиции.

До 25 милиона евро и поне 40 на сто частно съфинансиране ще е капиталът на третият фонд. Той ще управлява средства за рисков капитал, ще подпомага иновативните микро-, малки и средни предприятия в ранна фаза от развитието им. Годишно по тази линия ще бъдат отпускани от 200 хил. до 1,5 млн. евро, а таванът за едно предприятие ще бъде 5 млн. евро.

С 40 млн. евро и 40 на сто частен капитал ще разполага четвъртият фонд, насочен към съфинансиране. Той също ще подпомага иновациите в малките и средни фирми, а инвестициите ще са от 500 хил. до 3 млн. евро годишно и до 10 млн. евро за една компания.

В момента основните източници за осигуряване на целеви ресурс за малкия и средния бизнес у нас са Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Банките у нас отчетоха като особено успешни гаранционната и нисколихвената схеми на ЕИФ по инициативата JEREMIE.

Към края на юли по двете схеми са отпуснати общо около 568 млн. евро за повече от над 6800 компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *