Отпушват София със 100 млн. лв.

Започва градежът на пет подземни гаража

Очуждават имоти по северната дъга на околовръстния път

План как да се отпуши трафикът в София изготви Столичната община. Програмата е на стойност 100 млн. лв. 60 от тях са залегнали в бюджета на общината. Ще се строят 2 изцяло нови улици. Други 9 ще се ремонтират основно. Започва и изграждането на 5 подземни паркинга в центъра. До средата на годината трябва да е готов техническият проект за северната дъга на Околовръстното – между „Павлово“ и „Надежда“. Във втората половина на годината се очаква да започне процедурата по отчуждаване на имоти около трасето.

900 хиляди коли излизат всеки ден по столичните улици

ФОТО Виктор ЛевиВсеки ден по софийските улици излизат между 900 и 950 хиляди коли. Няма да станат по-малко, затова трябва да се търсят краткосрочни и дългосрочни решения за движението, каза кметът Бойко Борисов. Тази година той изпълни краткосрочната си програма за ремонти и преасфалтиране. Още в първите дни на следващата година пък ще се внесат проектите за реконструкции, нови улици и пробиви, за които ще се кандидатства за пари от еврофондовете.

Според Борисов транспортната програма на общината е амбициозна, но абсолютно изпълнима. За големите инфраструктурни планове ще се кандидатства по еврофондовете. ЕС обаче иска готови проекти, и то в няколко варианта, за да могат експертите да избират, обясни още градоначалникът. Затова той пришпори общинските шефове да избързат с проектите. Надявам се, че държавата ще подкрепи изграждането на пътища в София, както и ще осигури съфинансиране на проектите, допълва Борисов.

В сметката от 100 млн. лв. не се включва ремонтът на Околовръстното. Ремонтните работи по южната дъга ще продължат през цялата година. За северната догодина ще се прави търг за технически проект. Разширението се бави толкова, защото държавата все не може да отдели пари за отчуждение на терените край пътя, обясни съветникът от „Гергьовден“ арх. Борислав Богданов. Парите за обезщетения на собствениците обикновено надхвърлят сумата за самото строителство. И сега, след първата копка на южната дъга на шосето, в съда се точат дела за размера на обезщетенията. Въпросът за отчужденията по Околовръстното от бул. „България“ до Княжево и Суходол пък се решаваше от комисия на строителното министерство, Агенция „Пътища“ и Столичната община на 15 декември. Градската управа отговаря за проектирането и процедурите, обясни главният архитект на София Петър Диков. Средствата за отчуждаване на имоти и изграждане на шосето се поемат от държавата. Махането на постройките обаче също си е грижа на Столичната община.

Комуникационен проект има за една малка част от Околовръстното от „Цариградско шосе“ до Симеоново, обясни главният архитект Петър Диков. Той представя само идеята за връзките между пътните артерии и разпределянето на транспортния поток. Въпросът с отчужденията е деликатен, не само защото част от собствениците са засегнати, а и понеже нормативната уредба не е перфектна, обясниха от архитектурната дирекция на Столичната община. Зависи от това каква част от имота попада в зоната на пътя и най-вече как може да се използва останалото място.

Правото за строеж на пет подземни паркинга ще бъде предложено на търг в първите дни на новата 2007 г., съобщиха от Столичната община. Ден преди Коледа главният архитект и зам.-кметът по транспорта преговориха плановете за подземните гаражи. Местата са вече определени – паркът при Паметника на Съветската армия, под булевардите „Мария Луиза“ и „Витоша“, в пространството до НДК и под жълтите павета.

Паркингът под жълтите павета ще е до бившия Партиен дом, където сега има надземен паркинг. Проектът пред Народното събрание се провали, защото от МВР прецениха, че подобно подземно пространство представлява опасност от терористични актове. Докладът за подземните паркинги ще влезе за обсъждане в Столичния общински съвет още в началото на януари. В зависимост от това колко бързо ще се придвижи процедурата, до края на 2007 г. може да започнат и строежите, които ще стават поетапно, за да не се задръства центърът.

Сияна Севова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *