Отрицателните лихви привличат рекордни инвестиции

Инвеститорите, търсещи активи убежища, за да хеджират рисковите си позиции, намират добро място за парите си в държавния дълг с отрицателна доходност на страните от еврозоната. Сумата на инвестираните средства достигна рекордните 1.2 трилиона евро.

Това е около една четвърт от целия суверенен дълг на валутния съюз, като от октомври насам експозициите, които по дефиниция са губещи, са нараснали с 500 милиарда евро, пише Financial Times.

Сумата на средствата, вложени в облигации с отрицателна доходност, беше 0 през юни миналата година, когато Европейската централна банка намали до отрицателни лихвите по депозитите на търговските банки, с надеждата да ги принуди да кредитират реалната икономика. Така обаче тя създаде „изцяло нов клас активи“ – облигации с отрицателна доходност.

Такива са краткосрочните книжа емитирани от т. нар. основни държави в еврозоната, като Германия. Лихвите по дълговете на периферните страни остават положителни, но въпреки това интересът към тях е значително по-малък.

А очакванията ЕЦБ да започне да изкупува държавен дълг след срещата за определяне на монетарната политика на 22 януари, само засилват този процес.

Инвеститорите купуват високо-рискови активи с по-дълъг матуритет или по-лошо обезпечение и спокойно ги хеджират с губещия, но сигурен дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *